Home/Oefeningen/Algemeen/Beweegoefeningen

Home.png

'Zitten is het nieuwe roken' 

Dat is een van de uitspraken die je tegenwoordig steeds vaker hoort. Voor iedereen is het bekend dat lichamelijke activiteit belangrijk is voor je gezondheid, maar het wordt steeds duidelijker hoé belangrijk het is. Zitten mag niet meer; dat is ongezond. Steeds meer blijkt dat zitten het nieuwe roken is (Backx, 2018).

“Europa dik koploper”

In Europa is iets meer dan de helft van alle volwassenen te dik. 35,7 procent van de Europese bevolking heeft overgewicht en 15,9% is obees (CBS, 2017). Obesitas is hard op weg om het grootste en duurste probleem van de moderne tijd te worden. Uit een rapport van internationaal consultatie bureau McKinsey (2017) komt naar voren dat de kosten voor obesitas de wereldwijde economie nu al 1,6 biljoen euro kost. Als gevolg van obesitas lijden steeds meer mensen aan diabetes, hart- en vaatziektes en verschillende vormen van kanker.

“Mobiele slaper”

Onderzoek van de World Health Organization wijst uit dat overmatig telefoongebruik zorgt voor verandering van hersenactiviteit, reactie vermogen, slaap patroon en fysieke gesteldheid. Echter zal er meer onderzoek moeten komen naar de gevolgen van electronica (World Health Organization, 2013).

Kortom bewegen is zeer belangrijk. Daarom hebben wij hieronder een aantal beweegoefeningen voor u opgesteld welke u altijd uit kan voeren.

  • Facebook - White Circle
  • White Youtube Icoon
  • White Instagram Icon
Beweegoefeningen
1. Voet rondjes draaien, breng het been gestrekt naar voren, draai vervolgens rondjes met de voet. 
2. Voet optrekken en wegduwen, voet optrekken en wegduwen, breng het been gestrekt omhoog, breng vervolgens de voet naar u toe en van u af. Herhaal dit gedurende de hele dag. 
3. Seated calf raise zonder weerstand, zet de voeten op de grond, zorg dat er nog geen weerstand op staat, ga vervolgens op de tenen staan en weer terug. Herhaal deze beweging.
4. Seated calf raise met weerstand, zet de voeten op de grond, zorg dat er weerstand op de benen staat door middel van druk met uw eigen armen. Ga vervolgens op de tenen staan en weer terug. Herhaal deze beweging.
5. Knie strekken, kom op een stoel zitten, strek om en om het been uit naar voren en herhaal deze beweging.
6. Knie buigen, kom achter de stoel staan, breng vervolgens van één been de hak naar de bil en weer rustig terug. Wissel deze beweging af per been. 
8. Abductie heup, kom achter de stoel staan, houdt de stoel met één hand vast, beweeg één been opzij.
8. Krachtoefening zijkant heup, maak het gewicht om uw enkel vast. Ga naast de stoel rechtop staan. Houdt u aan de stoel vast. Houdt het oefenbeen recht en de voet recht vooruit. Til het been zijwaarts op en terug. Herhaal dit 15 keer. Maak het gewicht om uw andere enkel vast. Draai om en doe de oefening met het andere been. Herhaal deze oefening 15 keer.

9. Op de tenen staan met steun, ga rechtop staan met het gezicht naar de stoel. Houdt u vast en kijk vooruit. Plaats uw voeten op schouderbreedte uit elkaar. Ga op uw tenen staan, laat de hielen langzaam naar de grond zakken. Herhaal deze oefening 20 keer.
10. Kniebuigen met steun, ga rechtop staan met het gezicht naar de tafel met twee handen op de tafel. Plaats uw voeten schouderbreed uit elkaar. Zak naar beneden, tot halverwege, terwijl u uw knieën buigt. De knieën gaan daarbij over de tenen heen. Wanneer u voelt dat uw hielen omhoog beginnen te komen, ga dan weer rechtop staan. Herhaal dit 20 keer.
11. Achteruit lopen zonder steun, ga rechtop staan en kijk vooruit. Loop 10 passen achteruit, draai om. Loop 10 passen achteruit terug naar het begin. Herhaal deze oefening.
12. Zijwaarts lopen, ga rechtop staan en plaats uw handen op uw heupen. Doe 10 passen opzij naar rechts en doe 10 passen opzij naar links. Herhaal deze oefening.
13. Lopen en omdraaien, loop op uw normale snelheid, draai om in de richting van de klok. Loop terug naar uw startpositie, draai om tegen de richting van de klok in. De oefening is een figuur 8 beweging. Herhaal deze oefening.
14. Tandemstand met steun, ga rechtop naast de stoel staan. Houdt de stoel vast en kijk vooruit. Plaats een voet direct voor de andere voet zodat de voeten een een rechte lijn vormen. Houdt deze positie 10 seconden vast. Wissel om en plaats de achterste voet direct voor de andere. Houdt deze positie 10 seconden vast. Herhaal deze oefening.
15. Tandemstand zonder steun, ga rechtop staan en kijk vooruit. Plaats een voet direct voor de andere voet zodat de voeten een rechte lijn vormen. Houdt deze positie 10 seconden vast. Wissel om en plaats de achterste voet direct voor de andere. Houdt deze positie 10 seconden vast. Herhaal deze oefening.
16. Op 1 been staan - met steun, ga rechtop naast de tafel staan, houd u vast en kijk vooruit. Ga op een been staan, probeer deze positie 10 seconden vast te houden, ga op het ander been staan. Probeer deze positie 10 seconden vast te houden. Herhaal deze oefening.
17. 1 been zonder steun, ga op een been staan, probeer deze positie 10 seconden vast te houden. Ga op het andere been staan, probeer deze positie 10 seconden vast te houden. Herhaal deze oefening.
18.  Lopen op de hakken met steun, ga rechtop staan naast de stoel, houdt u vast en kijk vooruit, kom op de hakken, til de voorvoeten en tenen van de vloer. Loop 10 passen op uw hakken. Laat de voorvoeten naast de grond zakken en draai om. Loop 10 passen op uw hakken, herhaal deze oefening.
19. Lopen op de hakken zonder steun, ga rechtop staan en kijk vooruit, til de voorvoeten en tenen van de vloer zodat u op uw hakken staat. Loop 10 passen op uw hakken, laat de voetvoeten naar de grond zakken en draai om. Loop 10 passen op uw hakken en herhaal deze oefening.
20. Lopen op de tenen - zonder steun, ga rechtop staan en kijk vooruit, ga op uw tenen staan, loop 10 passen op uw tenen. Laat de hielen naar de grond zakken en draai om, loop 10 passen op uw tenen terug. Herhaal deze oefening.
21. Zit naar stand twee handen steun, u kunt deze oefening doen terwijl u tv kijkt. Ga op een stoel zitten die niet te laag is, plaats de voeten achter de knieën. Leun naar voren over uw knieën, zet u zich met beide handen af en sta op. Herhaal deze oefening 15 keer.
22. Squat (hoog, midhoog, laag), zet de voeten op heup breedte, maak de beweging alsof je op een stoel gaat zitten. De billen naar achteren en de knieën blijven achter de tenen. Kom omhoog en herhaal de beweging.
23. Lunge (hoog, midhoog, laag), zet de handen in de zij, plaats één been vooruit, ga vervolgens met het achterste been naar de grond. Kom weer omhoog en herhaal deze beweging. 
Aandoeningen
Revalideren na operatie
Fysioefeningen.nl

F y s i O e f e n i n g e n 

Fysiotherapie  |  Oefeningen  |  Sport  

© 2018       |     by Fysioefeningen.nl   |    www.fysioefeningen.nl