Elleboog | Zittend | Rekken extensoren | Fysioefeningen.nl | Breda

Tenniselleboog

Bij een tenniselleboog is er sprake van een irritatie of ontsteking van de pees van de strekspieren van de onderarm. Deze pezen hechten aan de buitenzijde van de onderarm aan, bij het elleboog gewricht. Vind hier alle informatie en diverse oefeningen.

Start hier met oefeningen voor een tenniselleboogKlik hier voor meer informatie over een tenniselleboog

Fase 1 van het herstel

In deze fase is het doel om te starten met oefeningen voor de strekspieren en -pezen van de onderarm binnen de pijngrens.

1. Olifantenoren

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel. Breng uw handen naar de oren en de ellebogen zijwaarts. Beweeg de ellebogen vervolgens naar voren en weer zover mogelijk zijwaarts.

2. CTO mobilisatie

8x • 3 sets

Houdt de armen op schouderhoogte naast u. Kijk naar één zijde draai de hand waar u naar kijkt open omhoog en de andere arm (waar u dus niet naar kijkt) omlaag. Wissel deze beweging af.

3. Zittend rekken extensoren

8x • 3 sets

Ga zitten, breng vervolgens uw gekwetste arm omhoog ten hoogte van uw schouder. Wijs vervolgens met uw volledig hand naar de vloer terwijl uw arm gestrekt op schouderhoogte blijft. Pak de hand die naar de vloer wijst vervolgens vast met uw overige hand. Draai de hand van het kwetste arm vervolgens naar buiten, waardoor de pols naar binnen draait. Herhaal dit.

Fase 2 van herstel

In deze fase is het doel om de pees en spieren te versterken middels oefeningen. Het is belangrijk om de belasting op de pees geleidelijk op te bouwen.

1. 2D diagonaal flexie

12x • 3 sets

Ga op het breedte staan, pak de elastiek met het aangedane arm, de gezonde arm blijft langs het lichaam, breng de aangedane arm naar beneden richting je andere hand en kom langzaam weer terug.

2. 2D diagonaal extensie

12x • 3 sets

Ga op het breedte staan, pak de elastiek met het aangedane arm, breng je arm gestrekt zijwaarts omhoog en kom weer langzaam terug.

Elastiek

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct het elastiek via onze partner
Met deze elastiek kun je spierkracht en mobiliteit vergroten in verschillende gewrichten.

Wat is een tenniselleboog (epicondylitis lateralis)?

De elleboog bestaat uit drie botten, de bovenarm (humerus) en het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Bij een tenniselleboog is er sprake van een irritatie of ontsteking (itis) van de spier-peesovergang (tendomyogeen) of van de pees- bot overgang (tendinitis) van de strekpezen (extensoren) van de onderarm. Deze pezen hechten aan de buitenzijde (lateraal) van de onderarm aan, bij het elleboog gewricht (articulatio cubiti) aan het opperarmbeen (epicondyl).

De oorzaak voor het ontstaan van een tenniselleboog

Soms ontstaat een tenniselleboog acuut maar meestal is er sprake van een overbelasting door werkzaamheden als tillen en knijpen en draaien tegelijk. Ook komt het vaak voor bij computerwerkzaamheden of werkzaamheden waarbij veel dezelfde handelingen worden verricht met de hand en onderarm.

De symptomen bij een tenniselleboog

Klachten aan de buitenzijde van de elleboog worden wel gemakkelijk vaak toegeschreven aan een tenniselleboog. Vermindering van kracht in de onderarm, uitstraling naar de duim toe, tintelingen of een doof gevoel aan de bovenzijde van de onderarm. Laat de fysiotherapeut met verstand van de elleboog bij aanhoudende klachten dan ook goed bepalen of het daadwerkelijk gaat om een tenniselleboog. Lichamelijk onderzoek en een echografie-onderzoek is dan wenselijk.

De behandeling van een tenniselleboog

Oefentherapie en gerichte behandelingen van een fysiotherapeut zijn vaak wenselijk om de klachten te verminderen of doen verdwijnen. Over het algemeen (90%) zijn de meeste mensen klachtenvrij na een jaar als de mogelijkheid bestaat rekening te houden met de klachten. Natuurlijk herstel is dan vaak mogelijk dus.

Synoniem

Tenniselleboog, laterale epicondyalgia, epicondylitis lateralis

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.