Tractus iliotibialis frictiesyndroom

Vind hier je oefeningen voor het tractus iliotibialis frictiesyndroom.

Start hier met oefeningen voor het tractus iliotibialis frictiesyndroomKlik hier voor meer informatie over het tractus iliotibialis frictiesyndroom

1. Oefening 1

2. Oefening 2

3. Oefening 3

Wat is een tractus iliotibialis tendinopathie (TIF)?

De tractus iliotibialis is een lange, brede band van peesblad die over de spieren van het buitenste oppervlak van het bovenbeen ligt. De band begint bovenaan ter hoogte van de bovenrand van het dijbeen en hecht aan in de gewrichtsknokkel van het scheenbeen.

De oorzaak voor het ontstaan van een tractus iliotibialis tendinopathie

 Bij het tractus iliotibiaal frictiesyndroom ervaart men pijn aan de buitenzijde van de knie. Deze klachten ontstaan door wrijving van de tractus iliotibialis en het bot. Onder deze pees lopen vetlichaampjes, op het moment dat de pees niet meer soepel kan verglijden kunnen deze geïrriteerd raken.

De symptomen van een tractus iliotibialis tendinopathie

Geregeld ontstaan er klachten aan de bilspieren door overbelasting. Het komt voor bij sporters en dan met name bij hardlopers. Vaak geeft een overbelasting van de tractus iliotibialis een compensatie weer vanuit de bil. Je ziet vaak een beeld dat mensen in de heup gaan hangen (duchenne gang, verzwakte abductoren van de heup). In het dagelijks leven kunnen deze klachten zich uiten tijdens traplopen, schoenen vastmaken, benen over elkaar zitten, op een harde ondergrond zitten en opstaan uit een stoel.

De behandeling van een tractus iliotibialis tendinopathie

Dit is minimaal een traject van 12 weken maar kan soms zelfs één jaar duren voor volledig herstel. Er wordt een adequaat trainingsprogramma opgesteld dat gericht is op de belasting en belastbaarheid van de tractus iliotibialis, maar ook van de gehele keten.

Synoniem

Tendinopathie, verminderde kwaliteit van peesweefsel, heupklachten, heup pijn, tractus iliotibialis tendinopathie

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.