Wat is volaire plaatletsel van de vinger?

De vinger bestaat uit 3 botten, de phalangen botjes worden die ook wel genoemd. Die botten scharnieren met elkaar, of te wel het gewricht. Die gewrichten noemen we in het kort het DIP (articulatio distal interphalangeal), het PIP (articulatio proximal interphalangeal joint) en het MCP (articulatio metacarpophalangeal). Deze gewrichten worden in beweging gezet door spieren en gestuurd door ligamenten. Een ander woord voor ligamenten is banden. De volaire plaat is een ligament aan de volaire zijde (aan de kant van je handpalm) van de vinger die over het gewricht heen loopt. De volaire plaat zorgt ervoor dat je vinger niet kan overstrekken.

De oorzaak voor het ontstaan van volaire plaatletsel

Als er door bijvoorbeeld een val een grote kracht op een uitgestrekte vinger komt te staan, kan de volaire plaat scheuren. Bijvoorbeeld tijdens een val voorover of tijdens het vangen van een bal. In sommige gevallen scheuren ook de collaterale banden die aan de zijkant van het gewricht zitten en voor een deel vastzitten aan de volaire plaat.

De diagnose van volaire plaatletsel

Meestal wordt de diagnose in het ziekenhuis bij de spoedeisende hulp door middel van een lichamelijk onderzoek en aanvullend een röntgenfoto gesteld. Het oprekken of afscheuren van de volaire plaat is niet te zien op een foto, alleen als er een botstukje mee is afgescheurt is dit te zien op de foto. 

De behandeling van volaire plaatletsel

Uitgebreide oefentherapie en spalktherapie kan 6 -12 weken duren bij een normaal beloop. Operatief: Alleen in het geval dat er buiten de volaire plaat scheur, een botbreuk aanwezig is en de laterale banden ook gescheurd zijn. Wordt er een operatie overwogen, omdat er dus een forse instabiliteit van het gewricht ontstaat en dit gecorrigeerd moet worden. Na de operatie zal er gewerkt worden met een spalk en heel veel oefenen en mobiliseren om de aangedane vinger weer volledig werkend te krijgen.

Niet operatief (conservatief)
Er zal een spalk gemaakt worden die het aangedane gewricht beschermd. Er zal altijd getracht worden zoveel mogelijk gewrichten vrij te laten om stijfheid te voorkomen. Eventueel wordt middels de buddytape de vinger aan een andere vinger gespalkt om hem te ondersteunen. Met veel oefenen en mobiliseren zal de vinger weer functioneel worden.

Synoniem

Volaire plaatletsel, letsel aan de buigpezen

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.