LWK | In ruglig | Hol/bol maken | Fysioefeningen.nl | Breda

Acute lage rugklachten

Een veel voorkomend probleem in de wervelkolom zijn acute lage rugklachten, in de volksmond ook wel spit genoemd. Deze rugklachten kennen we allemaal, het wordt vaak omschreven als pijn die in de rug schoot met bijvoorbeeld opstaan uit een stoel of omhoog komen vanuit gebukte positie. Vind hier je oefeningen voor acute lage rugklachten.

Start hier met oefeningen voor acute lage rugklachtenKlik hier voor meer informatie over acute lage rugklachten

1. Één been langer maken

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, zorg dat de knieën gestrekt blijven, duw vervolgens één been weg (maak één been langer dan de andere), wissel deze beweging af per been.

2. Knieën links rechts laten vallen

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, buig de knieën en zet de voeten op de grond, laat de benen langzaam naar rechts vallen en vervolgens naar links vallen.

3. Één been naar de borst

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak met de handen één been vast, trek deze vervolgens richting de borst, wissel de benen continue af.

4. Beide benen naar de borst

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak met de handen beide been vast, trek deze vervolgens richting de borst.

5. Kwispelen

15x • 3 sets

Neem plaats op handen en knieën, zet de benen iets uit elkaar, beweeg de billen naar links en naar rechts, wissel dit af.

6. Bekken kantelen

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, span de bekkenbodemspieren aan, kantel het bekken naar achteren toe, druk de onderrug tegen de bank aan. Kom weer terug naar een holle positie en herhaal dit.

7. Bruggetje maken

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, buig de knieën en zet de voeten op de grond, kantel het bekken naar achteren, span de buikspieren aan, kom vervolgens met de billen omhoog.

8. Bruggetje maken één been

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, buig de knieën en zet de voeten op de grond, kantel het bekken naar achteren, span de buikspieren aan, kom vervolgens met de billen omhoog. Strek vervolgens 1 been uit.

9. Superman

15x • 3 sets

Neem plaats op handen en knieën, zet de benen iets uit elkaar, breng vervolgens één been naar achteren en gekruist één arm naar voren.

Trainingsmateriaal nodig?

Wil jij lekker aan de slag maar heb je niet alle materialen in huis? Hier is alle uitrusting te vinden om direct te starten.

Koop nu
Hier kan men een dumbell, elastiek en foamroller aanschaffen/kopen.

Elastiek

Stabiliteit. Weerstand. Divers.

Hier kan men elastieken kopen om mee te oefenen.

Wat zijn acute lage rugklachten?

Een veel voorkomend probleem in de wervelkolom zijn acute lage rugklachten, in de volksmond ook wel spit genoemd. Deze rugklachten kennen we allemaal, het wordt vaak omschreven als pijn die in de rug schoot met bijvoorbeeld opstaan uit een stoel of omhoog komen vanuit gebukte positie.

De oorzaak van acute lage rugklachten

De directe oorzaak van aspecifieke acute lage rugklachten is vaak moeilijk te achterhalen. Omdat er een groot samenspel is van gewrichten, spieren en banden. De meest voorkomende oorzaken voor acute lage rugklachten zijn tillen, bukken, draaien, opstaan vanuit de stoel. Er spelen ook veel andere factoren mee in het ontstaan van de rugklachten.

De symptomen van acute lage rugklachten

De aard van de pijn is erg variërend. Vaak uit de pijn zich de eerste dagen stekend van aard bij het maken van bewegingen. In rust zal de pijn meer zeurend aanwezig zijn. Dit kan gepaard gaan met een stijf gevoel in de lage rug en eventueel uitstraling richting bil of been.

Het beloop van acute lage rugklachten

Rugklachten die acuut zijn ontstaan hebben over het algemeen een gunstig beloop. De meeste mensen zullen na 6 weken grotendeels tot geheel hersteld zijn van de klachten. Na de eerste week kan je al merken dat de pijn gaat zakken en de beperkingen die je ervaart in het dagelijks leven minder worden.

Indien er een afwijkend beloop aanwezig is, wat inhoudt dat de klachten na 3 weken voor je gevoel nog niet zijn verminderd, zijn er mogelijk herstel belemmerende factoren die meespelen. Hierbij kan de fysiotherapeut helpen. 

De behandeling van acute lage rugklachten

Bewegen is de beste manier om van de acute rugklachten af te komen. In de fase waarin u veel klachten (hoge reactiviteit) ervaart is er een groot verschil tussen bewegen en belasten. Met belasten bedoelen we het tillen, heffen, bukken en sjouwen. Dit is in deze fase niet handig, echter kan het nooit kwaad om te blijven bewegen. Door te blijven bewegen gaat er meer bloed richting het gebied wat onrustig is (dus wat klachten geeft), hierdoor is er meer kans en mogelijkheid op een zo spoedig mogelijk herstel. Naast oefeningen kan de fysiotherapeut met manuele verrichtingen zorgen voor minder stijfheid en een verbeterde functie van de wervelkolom.

Synoniem

Acute lage rugklachten, spit, veel pijn, pijnlijke lage rug, LRP, lage rugpijn, lumbago, aspecifieke lage rugpijn

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.