Fase 1 van het herstel - Dag 1 & 2

Leren lopen met krukken en het verbeteren van de beweeglijkheid van de knie.

1. Rondjes draaien ondersteunend

12x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, pak met één hand de elleboog van de aangedane zijde vast, leun iets voorover met de romp en draai rustig rondjes binnen de pijngrens.

2. Circulatie mobilisatie

12x • 3 sets

Ga achter een stoel staan, zet je een been voor, met het aangedane schouder leun je op de leuning van de stoel, laat je aangedane schouder in de lucht hangen en maak langzame draaiende bewegingen.

3. Anteflexie

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, breng de hand richting de schouder, breng vervolgens de elleboog omhoog, strek nu de arm volledig uit, Buig de arm weer, leg de elleboog weer weg en strek de arm weer uit.

4. Kantrol anteflexie

30x • 5 sets

Zorg dat de katrol goed vast zit en plaats de stoel met de rug naar de katrol toe. Ga zitten en pak de katrol vast met beide handen. Probeer lange alternerende bewegingen te maken.

Fase 2 van het herstel

3-6 weken: Sling mag af na 6 weken, actief en passief mobiliseren.

Wat is een cuff repair?

Het schoudergewricht bestaat uit een kop (caput humeri) en een kom (cavitas glenoidalis). Om dit gewricht goed te laten bewegen, zijn er natuurlijk spieren nodig. De rotator cuff, is een groep spieren die vooral zorgt voor de rotatiebewegingen van de schouder. De rotator cuff bestaat uit de spieren; m. subscapularis, m. supraspinatus, m. infraspinatus en m. teres minor. ​

Een spier kan scheuren door een trauma, bijvoorbeeld een val, maar ook door achteruitgang van de kwaliteit van het weefsel (degeneratie). Het scheuren van een cuff spier, komt vooral voor op oudere leeftijd omdat het spierweefsel dan van mindere kwaliteit is. 

De symptomen van een cuff repair

Het kan zo zijn dat je de arm niet opgetild krijgt, vanwege krachtsverlies en pijn. Pijn in de schouder, de pijn kan uitstralen naar de bovenarm. Bewegingen die boven de schouder plaatsvinden is pijnlijk of niet mogelijk.

De behandeling van een cuff repair

Wanneer een van deze spieren scheurt, kan er een functie uitvallen. Wanneer een spier volledig gescheurd is, kan deze operatief worden gehecht. De ingreep kan zowel via een kijkoperatie verricht worden, als door een open operatie, dat hangt af van de schade. Meestal wordt de cuff gerepareerd door de pees van de cuff spier vast te zetten met een schroef in de kop (caput humeri). Wanneer de operatie klaar is krijgt u een sling waardoor u de arm niet kunt bewegen.

De fases van herstel bij een cuff repair

Fase 1 - 0-2 weken: reactiviteit en pijn verlagen, rust, passieve mobilisatie door therapeut;
Fase 2 - 3-6 weken: sling mag af na 6 weken, actief en passief mobiliseren;
Fase 3 - 7-12 weken: bewegingsgraden vergroten, coördinatietraining, stabiliteit in schouder trainen;
Fase 4 - 3-6 maanden: snelkracht trainen, functioneel trainen en trainen in keten, volledige bewegingsgraden moeten worden bereikt;
Fase 5 - 6-12 maanden: return to sport, alles in adl trainen.

Advies

Hieronder staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij een cuff repair. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist. 

Synoniem

Schouder spieren, cuff repair, spierpees hechting, rotator cuff