1. Één been langer maken

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, zorg dat de knieën gestrekt blijven, duw vervolgens één been weg (maak één been langer dan de andere), wissel deze beweging af per been.

2. Knieën links rechts laten vallen

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, buig de knieën en zet de voeten op de grond, laat de benen langzaam naar rechts vallen en vervolgens naar links vallen.

3. Één been naar de borst

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak met de handen één been vast, trek deze vervolgens richting de borst, wissel de benen continue af.

4. Beide benen naar de borst

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak met de handen beide been vast, trek deze vervolgens richting de borst.

5. Kwispelen

15x • 3 sets

Neem plaats op handen en knieën, zet de benen iets uit elkaar, beweeg de billen naar links en naar rechts, wissel dit af.

6. Bekken kantelen

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, span de bekkenbodemspieren aan, kantel het bekken naar achteren toe, druk de onderrug tegen de bank aan. Kom weer terug naar een holle positie en herhaal dit.

7. Bruggetje maken

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, buig de knieën en zet de voeten op de grond, kantel het bekken naar achteren, span de buikspieren aan, kom vervolgens met de billen omhoog.

8. Bruggetje maken één been

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, buig de knieën en zet de voeten op de grond, kantel het bekken naar achteren, span de buikspieren aan, kom vervolgens met de billen omhoog. Strek vervolgens 1 been uit.

9. Superman

15x • 3 sets

Neem plaats op handen en knieën, zet de benen iets uit elkaar, breng vervolgens één been naar achteren en gekruist één arm naar voren.

Wat zijn acute lage rugklachten?

Een veel voorkomend probleem in de wervelkolom zijn acute lage rugklachten, in de volksmond ook wel spit genoemd. Deze rugklachten kennen we allemaal, het wordt vaak omschreven als pijn die in de rug schoot met bijvoorbeeld opstaan uit een stoel of omhoog komen vanuit gebukte positie.

De oorzaak van acute lage rugklachten

Deze klachten ontstaan vanwege de enorme stijfheid die de spieren rondom de lage rug, het bekken en de bilregio geven. Tevens zorgt een lokale ontstekingsreactie voor een bewegingsbeperking in de lage rug. De eerste reactie is om niet meer te bewegen en om veel stijfheid te creëren.

De symptomen van acute lage rugklachten

Er worden stekende pijnklachten ervaren in de rug en rondom het bekken met soms uitstraling richting de bil en het bovenbeen. 

De behandeling van acute lage rugklachten

Bewegen de beste manier om van de acute rugklachten af te komen. In de fase waarin u veel klachten (hoge reactiviteit) ervaart is er een groot verschil tussen bewegen en belasten. Met belasten bedoelen we het tillen, heffen, bukken en sjouwen. Dit is in deze fase niet handig, echter kan het nooit kwaad om te blijven bewegen. Door te blijven bewegen gaat er meer bloed richting het gebied wat onrustig is (dus wat klachten geeft), hierdoor is er meer kans en mogelijkheid op herstel. Naast oefeningen kan bij een afwijkend beloop (langer klachten dan 3 weken) de fysiotherapeut met manuele verrichtingen zorgen voor minder stijfheid en een verbeterde functie van de wervelkolom. Een normaal herstel van acute lage rugklachten is ongeveer 3 tot 6 weken. 

Synoniem

Acute lage rugklachten, spit, veel pijn, pijnlijke lage rug

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.