Schouder | Staand | Circulatie mobilisatie | Fysioefeningen.nl | Breda

Cuff repair

Een cuff ruptuur is een scheur in een pees van de spieren die rondom het schoudergewricht liggen. De pees is de verbinding van de spier met het bot, waardoor bij aanspannen van de spier de arm bewogen kan worden. Wanneer één of meerdere pezen stuk zijn (cuff ruptuur), kan de bewegingsmogelijkheid en de klacht van de arm verminderd zijn. Het scheuren van een schouderspier kan ontstaan door ouderdom, overbelasting en traumatisch. Operatief kan de pees opnieuw gehecht worden aan de schouder.

Start hier met oefeningen voor een cuff repairKlik hier voor meer informatie over een cuff repair

Fase 1 van het herstel

In deze fase is het doel om de schouder rustig in beweging te krijgen. Hierbij is het zeer belangrijk om de bovenarm onder schouderhoogte te houden.

1. Rondjes draaien ondersteunend

12x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, pak met één hand de elleboog van de aangedane zijde vast, leun iets voorover met de romp en draai rustig rondjes binnen de pijngrens.

2. Circulatie mobilisatie

12x • 3 sets

Ga achter een stoel staan, zet je ene been voor en plaats de hand van de niet-aangedane schouder op de leuning van de stoel. Laat je aangedane schouder in de lucht hangen en maak langzame draaiende bewegingen.

3. Anteflexie

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen. Breng de hand richting de schouder en breng vervolgens de elleboog omhoog. Strek hierna de arm volledig uit. Hierna brengt u de arm weer in dezelfde stappen terug naar beneden.

4. Kantrol anteflexie

30x • 5 sets

Zorg dat de katrol goed vast zit en plaats de stoel met de rug naar de katrol toe. Ga zitten en pak de katrol vast met beide handen. Probeer lange alternerende bewegingen te maken.

Fase 2 van het herstel

3-6 weken: Sling mag af na 6 weken, actief en passief mobiliseren.

1. Low row

15x • 3 sets

Kom rechtop staan, plaats één been voor, breng de schouders richting de broekzak, trek de schouderbladen licht naar elkaar toe, zet de armen in de zij en trek het elastiek met gebogen armen naar achteren. Breng de armen terug naar voren en herhaal deze beweging.

2. Scapulair vlak met gewicht

12x • 3 sets

Pak een licht gewichtje in de hand. Met gestrekte arm breng je in het scapulaire vlak de arm naar boven. Laat de arm weer rustig zakken en herhaal de beweging.

3. Isometrisch endorotatie

12x • 3 sets

Houdt het elastiek met één hand vast. Breng de arm naar binnen richting uw buik.

4. Scapular straight arm

3x • 12 sets

Plaats het elastiek boven het hoofd op bijvoorbeeld een deur. Pak het elastiek vast met beide handen. Met gestrekte armen breng je de armen naast de heupen. Laat het elastiek weer rustig omhoog komen en herhaal dan de beweging.

5. Biceps curl

12x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan, pak met je hand een gewicht vast van je aangedane arm, plaats je elleboog in je zij, breng het gewicht omhoog naar je schouder terwijl je elleboog in je zij blijft en strek je arm weer langzaam terug.

Fase 3 van het herstel

7- 12 weken bewegingsgraden vergroten, coördinatietraining, stabiliteit in de schouder trainen.

1. Anteflexie met gewicht

12x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan, pak met je hand een gewicht vast van je aangedane arm, breng het gewicht met gestrekte arm naar voren tot schouderniveau en breng het weer langzaam terug.

2. Push up knie bosubal

10x • 3 sets

Zorg dat u een matje en een bosubal bij de hand heeft. Leg de bosu bal met de ronde kant op de grond. Plaats uw handen vervolgens op schouderbreedte op de platte kant van de bosu bal. Plaats vervolgens uw knieën gekruist op het matje achter u. Zak vervolgens door uw armen met de borst richting de bal en zorg dat uw ellebogen naar achteren wijzen. Kom vervolgens weer omhoog. Herhaal dit.

3. Serratus push up

12x • 3 sets

Ga op je knieen zitten en pak de swiss bal met 2 handen vast op schouderbreedte. Beweeg vervolgens in deze houding de nek naar achteren en trek een holle rug. Kom vervolgens weer terug naar beginpositie. Herhaal dit.

4. Chest press in ruglig op bal

12x • 3 sets

Ga met uw bovenrug op de swiss bal liggen met in beide handen een dumbbell. Zorg dat uw knieën, heupen en borst zich in een rechte lijn bevinden. Houdt de dumbbells naast de borst en duw deze vervolgens geleidelijk omhoog tot de armen bijna gestrekt zijn. Laat de dumbbells vervolgens weer rustig zakken naar beginpositie. Herhaal dit.

5. Ligsteun stappen met handen

12x • 3 sets

Ligsteun stappen met handen, ga op je handen en tenen staan alsof je een push-up gaat maken. Stap vervolgens met je handen een klein stukje naar voren en weer terug. Herhaal de oefening.

6. Chest press TRX

12x • 3 sets

Zorg dat u een TRX bij de hand heeft. Pak de handvaten vast en ga met uw rug naar de TRX staan. Houdt de handvaten vast op borsthoogte en zorg dat uw ellebogen naar achteren wijzen. Strek vervolgens uw armen naar voren, zet een stap naar achteren en zak door uw armen. Vervolgens duwt u uzelf weer terug naar de beginpositie. Herhaal dit

7. In zit shoulder press (schouder)

12x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, bak de dumbells met beide handen vast, breng de dumbells naar de schouders, vanaf de schouders ga je licht schuin omhoog zodat de dumbells boven je hoofd komen en laat je ze weer langzaam tot schouder hoogte zakken.

Fase 4 van het herstel

3-6 maanden, functioneel trainen, trainen in volledige keten, volledige bewegingsgraden moeten met een normaal bewegingspatroon worden bereikt, zonder compensatiestrategieën vanuit het schouderblad.

1. 1 arm chestthrow

10x • 3 sets

Ga op uw rug liggen en houdt de bal vast in uw linkerhand, houdt uw hand naast de borst en gooi de bal vervolgens vanuit de borst omhoog. Vang de bal vervolgens met uw rechterhand, laat deze zakken en gooi de bal hierna weer vanuit de borst omhoog en vang deze ditmaal met uw linkerhand. Herhaal dit.

2. 1 arm rotatie in stand

12x • 3 sets

Ga achter de TRX staan, pak deze vervolgens met een arm vast en zorg dat u recht op staat. Draai vervolgens uw borst open en wijs met de vingers van uw overige hand naar de grond. Draai vervolgens weer terug naar beginpositie en tik de bovenkant van de TRX aan. Herhaal dit.

3. ABC Worp bovenhands in stand

12x • 3 sets

Ga op twee benen staan, pak een bal in één hand vast, gooi de bal vervolgens bovenhands voorwaarts weg.

4. Horizontale exorotatie bodyblade

12x • 3 sets

Ga rechtop staan en houdt met de hand van uw dergelijke arm de bodyblade vast. Houdt deze hand vervolgens net boven uw hoofd, zorg dat uw elleboog naar buiten wijst en zorg dat uw pols in een lijn staat met uw elleboog. Beweeg de hand met de bodyblade vervolgens licht voorwaarts- en achterwaarts. Herhaal dit.

Fase 5 van het herstel

6-12 maanden: return to sport, alle ADL- activiteiten mogen worden hervat. Zwaar til werk mag gestart worden vanaf maand 4-6.

1. ABC Worp bovenhands aber

12x • 3 sets

Ga op beide benen staan, pak een bal in één hand, houdt de arm hoog, gooi de bal bovenhands tegen de muur en vang hem weer op in dezelfde positie.

2. Kuppens ABER plyometrisch twee handen

15x • 3 sets

Ga op je buik liggen, hef de arm 90 graden van je af, houdt de ballen evenwijdig aan de grond, laat de ballen nu vallen en vang ze weer op voordat zij de grond raken, het gaat hierbij om snelheid.

3. Horizontale exorotatie bodyblade

12x • 3 sets

Ga rechtop staan en houdt met de hand van uw dergelijke arm de bodyblade vast. Houdt deze hand vervolgens net boven uw hoofd, zorg dat uw elleboog naar buiten wijst en zorg dat uw pols in een lijn staat met uw elleboog. Beweeg de hand met de bodyblade vervolgens licht voorwaarts- en achterwaarts. Herhaal dit.

4. Endorotatie bodyblade

12x • 3 sets

Zorg dat u rechtop staat en houdt de bodyblade met de hand van uw dergelijke arm vast. Zet uw elleboog in uw zij en zorg dat uw hand met de bodyblade naar voren wijst. Beweeg de hand met de bodyblade vervolgens licht naar binnen en naar buiten. Herhaal dit.

5. Plyometrie met elastiek & bosubal

12x • 3 sets

Ga met beide voeten op de ronde kant van de bosubal staan en zorg dat u het elastiek achterlangs naast uw hoofd vast heeft. Houdt uw dergelijk arm met het elastiek licht gestrekt naast uw hoofd omhoog en zorg dat u op 1 been balanceert. Beweeg vervolgens het arm met het elastiek licht voorwaarts- en achterwaarts. Herhaal dit.

6. Chest press in ruglig op bal

12x • 3 sets

Ga met uw bovenrug op de swiss bal liggen met in beide handen een dumbbell. Zorg dat uw knieën, heupen en borst zich in een rechte lijn bevinden. Houdt de dumbbells naast de borst en duw deze vervolgens geleidelijk omhoog tot de armen bijna gestrekt zijn. Laat de dumbbells vervolgens weer rustig zakken naar beginpositie. Herhaal dit.

7. Jumping lunge landmine press

15x • 3 sets

Ga met één been voor staan, het andere been plaatst u achter. Houdt de halter met twee handen vast ter hoogte van het borstbeen. Breng de knie van het achterste been naar de grond. Spring omhoog en stoot de halter uit naar voren met gestrekt armen. Zak direct weer in en continueer deze beweging.

Wat is een cuff repair?

Het schoudergewricht bestaat uit een kop (caput humeri) en een kom (cavitas glenoidalis). Om dit gewricht goed te laten bewegen, zijn er natuurlijk spieren nodig. De rotator cuff, is een groep spieren die vooral zorgt voor de rotatiebewegingen van de schouder. De rotator cuff bestaat uit de spieren; m. subscapularis, m. supraspinatus, m. infraspinatus en m. teres minor. ​

Een spier kan scheuren door een trauma, bijvoorbeeld een val, maar ook door achteruitgang van de kwaliteit van het weefsel (degeneratie). Het scheuren van een cuff spier, komt vooral voor op oudere leeftijd omdat het spierweefsel dan van mindere kwaliteit is. 

De symptomen van een cuff repair

Het kan zo zijn dat je de arm niet opgetild krijgt, vanwege krachtsverlies en pijn. Pijn in de schouder, de pijn kan uitstralen naar de bovenarm. Bewegingen die boven de schouder plaatsvinden is pijnlijk of niet mogelijk.

De behandeling van een cuff repair

Wanneer een van deze spieren scheurt, kan er een functie uitvallen. Wanneer een spier volledig gescheurd is, kan deze operatief worden gehecht. De ingreep kan zowel via een kijkoperatie verricht worden, als door een open operatie, dat hangt af van de schade. Meestal wordt de cuff gerepareerd door de pees van de cuff spier vast te zetten met een schroef in de kop (caput humeri). Wanneer de operatie klaar is krijgt u een sling waardoor u de arm niet kunt bewegen.

De fases van herstel bij een cuff repair

Fase 1 - 0-2 weken: reactiviteit en pijn verlagen, rust, passieve mobilisatie door therapeut;
Fase 2 - 3-6 weken: sling mag af na 6 weken, actief en passief mobiliseren;
Fase 3 - 7-12 weken: bewegingsgraden vergroten, coördinatietraining, stabiliteit in schouder trainen;
Fase 4 - 3-6 maanden: snelkracht trainen, functioneel trainen en trainen in keten, volledige bewegingsgraden moeten worden bereikt;
Fase 5 - 6-12 maanden: return to sport, alles in adl trainen.

Synoniem

Schouder spieren, cuff repair, spierpees hechting, rotator cuff

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.