Schouder | Zijlig | Sleepers stretch | Fysioefeningen.nl | Breda

GIRD

Glenohumeral Internal Rotation Deficit (GIRD) komt vaak voor bij sporters die een bovenhandse sport beoefenen. Voorbeelden hiervan zijn: pitchers, tennisspelers, volleybalspelers, handballers etc.. Met een GIRD wordt een verkorting van het weefsel aan de achterkant van de schouder bedoeld. Om deze klachten te verminderen is het belangrijk oefeningen te doen, vind hier alle informatie en diverse oefeningen.

Start hier met oefeningen voor een GIRDKlik hier en krijg meer informatie over de GIRD.

Fase 1 van het herstel

In deze fase is het doel om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren en om te starten met het versterken van de schouderspieren.

1. Sleepers stretch

30x • 5 sets

Ga op de zij liggen en zorg voor een goede ondersteuning van het hoofd. Plaats de elleboog op schouderhoogte en pak pols vast met de andere hand. Breng op een rustig tempo de pols naar beneden, hierdoor ga je rek voelen. Probeer dit 2 a 3 minuten vol te houden.

2. Pectoralis hoog rekken

20x • 3 sets

Ga met een gestrekte arm bij een hoek van bijvoorbeeld een deur of muur staan. Plaats de arm boven schouderhoogte. Draai vervolgens de romp van de muur af.

3. Olifantenoren rotatie

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel. Breng uw handen naar de oren en de ellebogen zijwaarts. Draai het bovenlichaam naar rechts en vervolgens weer terug naar het midden. Doe dit zowel rechts als links.

4. CTO mobilisatie

8x • 3 sets

Houdt de armen op schouderhoogte naast u. Kijk naar één zijde draai de hand waar u naar kijkt open omhoog en de andere arm (waar u dus niet naar kijkt) omlaag. Wissel deze beweging af.

5. Low row

12x • 3 sets

Hang het elastiek bijvoorbeeld aan de deurklink op borst hoogte. Houdt het elastiek met beide handen vast. Breng de ellebogen langs uw lichaam naar achter.

Fase 2 van herstel

In deze fase is het doel om de stabiliteit van de schouder te verbeteren door de spieren rondom de schouder te versterken.

1. Exorotatie in zijlig

12x • 3 sets

Ga op de zij liggen en zorg dat het hoofd goed ondersteund wordt. Zorg dat de elleboog van de bovenste arm in de zij ligt, gebruik hiervoor eventueel een extra gewicht. De elleboog blijft tegen de zij aan terwijl je de hand naar boven beweegt.

2. 2D diagonaal flexie

12x • 3 sets

Ga op het breedte staan, pak de elastiek met het aangedane arm, de gezonde arm blijft langs het lichaam, breng de aangedane arm naar beneden richting je andere hand en kom langzaam weer terug.

3. 2D diagonaal extensie

12x • 3 sets

Ga op het breedte staan, pak de elastiek met het aangedane arm, breng je arm gestrekt zijwaarts omhoog en kom weer langzaam terug.

4. Scapulair vlak met gewicht

12x • 3 sets

Pak een licht gewichtje in de hand. Met gestrekte arm breng je in het scapulaire vlak de arm naar boven. Laat de arm weer rustig zakken en herhaal de beweging.

5. Abductie met gewicht

12x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan, pak met je hand van je aangedane arm een gewicht vast, breng met gestrekte arm het gewicht omhoog en breng deze vervolgens weer langzaam terug.

6. WYL

12x • 3 sets

Ga op beide benen staan, pak in beide handen het elastiek vast, maak eerst de letter (W) door de ellebogen in de zij te plaatsen en de handen naar buiten te draaien, strek vervolgens de armen uit boven het hoofd (Y), tot slot maak je twee haakjes van 90 graden in de ellebogen (L).

Fase 3 van het herstel

In deze fase is het doel om op te bouwen naar sportactiviteiten.

1. ABC Worp bovenhands in stand

12x • 3 sets

Ga op twee benen staan, pak een bal in één hand vast, gooi de bal vervolgens bovenhands voorwaarts weg.

2. 1 arm chestthrow

10x • 3 sets

Ga op uw rug liggen en houdt de bal vast in uw linkerhand, houdt uw hand naast de borst en gooi de bal vervolgens vanuit de borst omhoog. Vang de bal vervolgens met uw rechterhand, laat deze zakken en gooi de bal hierna weer vanuit de borst omhoog en vang deze ditmaal met uw linkerhand. Herhaal dit.

Dumbell

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct de dumbell via onze partner
Deze dumbell kan worden gebruikt voor verschillende oefeningen voor het vergroten van de spierkracht

Wat is een GIRD?

Glenohumeral Internal Rotation Deficit (GIRD) komt vaak voor bij sporters die een bovenhandse sport beoefenen. Voorbeelden hiervan zijn: pitchers, tennisspelers, volleybalspelers, handballers etc.. Met een GIRD wordt een verkorting van het weefsel aan de achterkant van de schouder bedoeld. Dit zorgt voor een bewegingsbeperking van de draaibeweging naar binnen (endorotatie) bij een 90 graden geheven arm (horizontale adductie).

De oorzaak voor het ontstaan van een GIRD

De oorzaak van een GIRD is niet helemaal duidelijk. In de literatuur wordt beschreven dat het een keten probleem is welke kan ontstaan door bijvoorbeeld een pauze (break) in het beoefenen van je sport. Hierdoor kan de aansturing en beweeglijkheid van de keten veranderen, daarnaast kan het kapsel van de schouder stijver worden. Dit geeft een verminderde beweeglijkheid van het schoudergewricht. 

Een andere verklaring is dat er een vergrote soepelheid (laxiteit) van het voorste kapsel van de schouder ontstaat bij bovenhandse sporters. Doordat het kapsel te soepel is lijkt de draaibeweging naar de achterzijde te zijn vergroot.

De symptomen bij een GIRD

De klachten uiten zich vaak aan de voor- en achterkant van de schouder met uitstraling naar de bovenarm en nek. Het fenomeen ‘dead arm’ wordt hierin ook vaak genoemd. Dit betekent dat bovenhandse sporters op een gegeven moment het gevoel hebben van een loodzware arm. Dit kan gepaard gaan met pijn en uitstraling via de binnenzijde van de boven- en onderarm. Het uitvoeren van de bovenhandse sport verergert de klachten en in rust verminderen de klachten. Vaak hebben mensen de dag na het beoefenen van de sport niet veel last meer alleen een gevoel van stijfheid.

De behandeling van een GIRD

Voor het verbeteren van de functie van de schouder is het essentieel om een specifiek en intensief trainingsprogramma te volgen. Hierbij staat het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder, het optrainen, sterker maken en verbeteren van de coördinatie van de schouderspieren centraal. Dit is vaak een langer traject tussen de 3 tot 6 maanden.

Recente update (2020)

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de draaibeweging naar achteren (exorotatie) beperkt lijkt te zijn bij mensen met een GIRD in plaats van de draaibeweging naar voor (endorotatie). Hierdoor is het essentieel om deze draaibeweging naar achteren (exorotatie) te mobiliseren en de spieren aan de achterzijde van de schouder (posterior cuff) te trainen.

Synoniem

Glenohumeraal internal rotation deficit, pitchers schouder, kapselstijfheid,  bovenhandse sporters

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.