Elleboog | Zittend | Rekken flexoren | Fysioefeningen.nl | Breda

Golferselleboog

Bij een golferselleboog is er sprake van een irritatie of ontsteking van de pees van de buigspieren van de onderarm. Deze pezen hechten aan de binnenzijde van de onderarm aan, bij het elleboog gewricht. Vind hier alle informatie en diverse oefeningen.

Start hier met oefeningen voor een golferselleboogKlik hier voor meer informatie over de golferselleboog

Fase 1 van het herstel

In deze fase is het doel om te starten met oefeningen voor de buigspieren en -pezen van de onderarm binnen de pijngrens.

1. Zittend rekken flexoren

10x • 3 sets

Ga zitten, breng vervolgens uw gekwetste arm omhoog ten hoogte van uw schouder. Wijs vervolgens met uw volledig hand naar de vloer terwijl uw arm gestrekt op schouderhoogte blijft. Pak de hand die naar de vloer wijst vervolgens vast met uw overige hand. Trek de hand die naar de vloer wijst met behulp van uw overige hand ligt naar u toe. Herhaal dit.

2. Olifantenoren

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel. Breng uw handen naar de oren en de ellebogen zijwaarts. Beweeg de ellebogen vervolgens naar voren en weer zover mogelijk zijwaarts.

Fase 2 van herstel

In deze fase is het doel om de pees en spieren te versterken middels oefeningen. Het is belangrijk om de belasting op de pees geleidelijk op te bouwen.

1. 2D diagonaal flexie

12x • 3 sets

Ga op het breedte staan, pak de elastiek met het aangedane arm, de gezonde arm blijft langs het lichaam, breng de aangedane arm naar beneden richting je andere hand en kom langzaam weer terug.

2. 2D diagonaal extensie

12x • 3 sets

Ga op het breedte staan, pak de elastiek met het aangedane arm, breng je arm gestrekt zijwaarts omhoog en kom weer langzaam terug.

Elastiek

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct het elastiek via onze partner
Met deze elastiek kun je spierkracht en mobiliteit vergroten in verschillende gewrichten.

Wat is een golferselleboog (epicondylitis medialis)?

De elleboog bestaat uit drie botten, de bovenarm (humerus) en het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Bij een golferselleboog is er sprake van een irritatie of ontsteking (itis) van de spier-peesovergang (tendomyogeen) of van de pees- botovergang (tendinitis) van de buigpezen (extensoren) van de onderarm. Deze pezen hechten aan de binnenzijde (mediaal) van de onderarm aan, bij het elleboog gewricht (articulatio cubiti) aan het bovenarmsbot (epicondyl).

De oorzaak voor het ontstaan van een golferselleboog

Soms ontstaat een golferselleboog acuut maar meestal is er sprake van een overbelasting door werkzaamheden als tillen en knijpen en draaien tegelijk of het dragen van zware voorwerpen.

De symptomen bij een golferselleboog

De pijn wordt in de onderarm ervaren aan de binnenzijde van de onderarm mogelijk doortrekkend naar de pols en hand. Over het algemeen (90%) zijn de meeste mensen klachtenvrij na een jaar als de mogelijkheid bestaat rekening te houden met de klachten. Natuurlijk herstel is dan vaak mogelijk dus. 

De behandeling van een golferselleboog

Klachten aan de binnenzijde van de elleboog worden wel gemakkelijk vaak toegeschreven aan een golferselleboog. Laat de fysiotherapeut met verstand van de elleboog bij aanhoudende klachten dan ook goed bepalen of het daadwerkelijk gaat om een golferselleboog. Lichamelijk onderzoek en een echografie-onderzoek is dan wenselijk.

Oefentherapie en gerichte behandelingen van een fysiotherapeut zijn vaak wenselijk om de klachten te verminderen of doen verdwijnen.

Synoniem

Golferselleboog, mediale epicondyalgia, epicondylitis medialis

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.