Mobilisaties hand

Om de beweeglijkheid te verbeteren van de hand kan er gebruik worden gemaakt van mobiliserende oefeningen. Vindt hier je mobiliserende oefeningen voor de hand.

Start hier met mobiliserende oefeningen voor de handKlik hier voor meer informatie over mobilisaties van de hand

1. Zelfstandig pols mobilisatie

10x • 3 sets

Plaats beide handen voor je borst en grijp de vingers van beide handen in elkaar en maak een draaiende beweging met de pols.

2. Pols rotatie met stok

10x • 3 sets

Pak een stok vast in het midden en houdt je elleboog in 90 graden. Maak nu een rotatie van binnen naar buiten. Daarbij let je op de neutrale polspositie.

3. Big 5

10x • 3 sets

Breng de hand op schouderhoogte en maak gecontroleerd een vuist.

4. Pols mobilisatie oefening met foamroller

10x • 3 sets

Leg de hand op de foamroller op tafel. Beweeg de hand naar voren en achteren over de foamroller, hierdoor buigt en strekt de pols. Doe dit in een ontspannen vloeiende beweging.

5. Zelfstandig vinger mobilisatie

10x • 3 sets

Breng de arm op schouderhoogte en raak met de duim de vingertop aan. Glij langs de vinger naar beneden. Herhaal dit bij alle vingers.

6. CMC 1 rondjes draaien

12x • 3 sets

CMC 1 rondjes draaien: zet de ellebogen op tafel en klem de vingers in elkaar, maar laat de duimen vrij. Laat vervolgens de duimen om elkaar heen rondjes draaien.

7. Vingers spreiden

10x • 3 sets

Plaats je hand op de hoogte van je schouders en spreid je vingers zo ver mogelijk uit elkaar.

8. Tip to tip

10x • 3 sets

Breng de arm op schouderhoogte en raak met de duim de andere vingertoppen aan.

Mobilisaties

Mobilisaties zijn actieve of passieve bewegingen in het gewricht. Met als doel het voorkomen en/of verbeteren van een verminderde beweeglijkheid (mobiliteit) van het gewricht. Bij actieve mobilisaties gaat het om oefeningen waar je het gewricht zelf in beweging brengt. Bij passieve of geleid actieve mobilisaties helpt je therapeut mee in de mobiliserende beweging. De beperkte gewrichtsbeweeglijkheid kan klachten geven of klachten onderhouden. De oorzaak zou kunnen liggen in verkorte spieren, meestal bevindt de oorzaak van de beperkte beweeglijkheid zich echter in het gewrichtskapsel. Of in de bijbehorende ligamenten. Om de beperkte beweeglijkheid op te lossen dienen mobilisaties van het gewricht uitgevoerd te worden. Door het uitvoeren van mobiliserende oefeningen help je in het herstellen van de normale beweeglijkheid in het gewricht. De volledige bewegingsuitslag van een gewricht noemen we ook wel 'Range of Motion' (ROM).

Mobilisaties hand

De beweeglijkheid van de hand is erg belangrijk in het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Een beperkte beweeglijkheid kan hierdoor ook veel hinder geven in het uitvoeren van de meeste activiteiten, die je normaal voor lief neemt. Door middel van specifiek mobiliserende oefeningen voor de hand kan het herstel van de beweeglijkheid van de hand worden ondersteund.

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.