• Mobilisaties heup

    Om de beweeglijkheid te verbeteren van de heup kan er gebruik worden gemaakt van mobiliserende oefeningen. Vindt hier je mobiliserende oefeningen voor de heup.

    Start hier met mobiliserende oefeningen voor de heupKlik hier voor meer informatie over mobilisaties van de heup

1. Één been naar de borst

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak met de handen één been vast, trek deze vervolgens richting de borst, wissel de benen continue af.

2. Exorotatie heup

12x • 3 sets

Exorotatie heup, ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Beweeg vervolgens één voor éen je knie zijwaarts naar de grond en weer terug.

3. Endorotatie actief (heup)

12x • 3 sets

Neem plaats op een matje of handdoek. Strek de benen uit en draai de voeten naar binnen.

4. Tractie lateraal mobilisatie

12x • 3 sets

Neem een schutterstand positie in (een knie op de grond de andere voor u). Plaats een stiek zo ver mogelijk bovenin rondom het bovenbeen. Plaats een hand op de voorste knie en de andere hand op de grond. Beweeg met de hand de knie naar buiten en terug naar binnen.

5. Rekking bil - mobilisatie SI

12x • 3 sets

Rekking bil - mobilisatie SI, kom op de rug liggen. Breng met hulp van je hand je knie recht richting de borst, beweeg vervolgens je knie diagonaal naar je andere schouder. Hou dit vast.

Mobilisaties

Mobilisaties zijn actieve of passieve bewegingen in het gewricht. Met als doel het voorkomen en/of verbeteren van een verminderde beweeglijkheid (mobiliteit) van het gewricht. Bij actieve mobilisaties gaat het om oefeningen waar je het gewricht zelf in beweging brengt. Bij passieve of geleid actieve mobilisaties helpt je therapeut mee in de mobiliserende beweging. De beperkte gewrichtsbeweeglijkheid kan klachten geven of klachten onderhouden. De oorzaak zou kunnen liggen in verkorte spieren, meestal bevindt de oorzaak van de beperkte beweeglijkheid zich echter in het gewrichtskapsel. Of in de bijbehorende ligamenten. Om de beperkte beweeglijkheid op te lossen dienen mobilisaties van het gewricht uitgevoerd te worden. Door het uitvoeren van mobiliserende oefeningen help je in het herstellen van de normale beweeglijkheid in het gewricht. De volledige bewegingsuitslag van een gewricht noemen we ook wel 'Range of Motion' (ROM).

Mobilisaties heup

De heup is net als de schouder een erg beweeglijk gewricht. Net als bij de knie ontstaan de meeste beperkingen door het normale verouderingsproces. Het volledig kunnen bewegen van de heup is belangrijk voor de lage rug. Je zou het kunnen merken aan bijvoorbeeld het nemen van kleinere stappen tijdens het wandelen. Door middel van specifiek mobiliserende oefeningen voor de heup kan het herstel van de beweeglijkheid van de heup worden ondersteund.

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.