De elleboog.

Radiaal tunnel syndroom

Door veel krachtige draaiende bewegingen te maken, kan een zijtak van de nervus radialis klachten veroorzaken. Dit kan komen door vocht rond de zenuw en/of hypertonie van de spieren in de onderarm. De pijn zit vaak aan de boven/buiten zijde van de onderarm en kan uitstralen naar de bovenarm.

Start hier met oefeningen voor een radiaal tunnel syndroomKlik hier voor meer informatie over een radiaal tunnel syndroom

1. Pols mobilisatie oefening met foamroller

10x • 3 sets

Leg de hand op de foamroller op tafel. Beweeg de hand naar voren en achteren over de foamroller, hierdoor buigt en strekt de pols. Doe dit in een ontspannen vloeiende beweging.

2. Pols rotatie met stok

10x • 3 sets

Pak een stok vast in het midden en houdt je elleboog in 90 graden. Maak nu een rotatie van binnen naar buiten. Daarbij let je op de neutrale polspositie.

3. Zittend rekken extensoren

8x • 3 sets

Ga zitten, breng vervolgens uw gekwetste arm omhoog ten hoogte van uw schouder. Wijs vervolgens met uw volledig hand naar de vloer terwijl uw arm gestrekt op schouderhoogte blijft. Pak de hand die naar de vloer wijst vervolgens vast met uw overige hand. Draai de hand van het kwetste arm vervolgens naar buiten, waardoor de pols naar binnen draait. Herhaal dit.

Wat is radiaal tunnel syndroom?

De arm heeft drie hoofdzenuwen. Bij een radiaal tunnelsydroom (RTS) is er sprake van een beknelling van een aftakking van een van de drie zenuwen (de nervus radialis) in de onderarm. De nervus radialis heeft een zijtak die we de PIN (posterior interosseus nerve) noemen.

De oorzaak voor het ontstaan van een RTS

RTS kan ontstaan bij veelvuldig krachtig gebruik van de onderarm, met name bij veel draaibewegingen. Bij beroepen als kapper of een timmerman komen de klachten vaak voor, maar ook door lang gebruik van een muis en toetsenbord kunnen de klachten opgewerkt worden. Door zwelling rond de zenuw en het vele gebruik van de spieren (hierdoor kan er hypertonie ontstaan in de spier) kunnen de klachten steeds erger worden.

De symptomen bij een RTS

De klachten bij een RTS zijn vaak pijn bovenop de onderarm. Soms straalt de pijn uit naar de bovenarm en naar de buitenkant van de elleboog. Hierdoor lijken de klachten vaak op een tenniselleboog. Ook kan er krachtverlies ervaren worden in de onderarm.

De behandeling van een RTS

Als de juiste diagnose is gesteld, is een conservatief beleid het meest gebruikelijk. Samen met de fysiotherapeut maak je een plan dat uit rust, massage en oefeningen zal bestaan. Meestal verdwijnen de klachten dan, hoewel het lang kan duren (meer dan een half jaar). Soms wordt er een lokale injectie geplaatst in overleg met een specialist. In uiterste gevallen kan er geopereerd worden, echter heeft dit niet de voorkeur omdat maar een klein deel succes ervaart (60-70%).

Synoniem

radiaal tunnel syndroom, PIN syndroom, posterior interosseus nerve, PIN tak

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.