1. CMC 1 lifters oefeningen

12x • 3 sets

CMC 1 lifters oefeningen, maak een vuist met je hand, waarbij je duim buiten de vuist is. Beweeg nu je duim omhoog, alsof je iemand een duimpje geeft. Leg je duim weer terug op de vuist en herhaal de beweging.

2. CMC 1 spreid oefening

12x • 3 sets

CMC 1 spreid oefening, zet je pink tegen de muur en je duim wijst richting je gezicht. Beweeg nu je duim met een rotatie richting de muur, zodat je duim evenwijdig met de muur is. Beweeg hem terug naar de startpositie en herhaal de beweging.

3. CMC 1 duim weg bewegen

12x • 3 sets

CMC 1 duim weg bewegen, leg je hand tegen de muur en hou je duim tegen tegen je wijsvinger aan. Beweeg vervolgens je duim weg van je hand terwijl hij wel tegen de muur blijft.

4. CMC 1 duim MP bewegen

12x • 3 sets

CMC 1 duim MP bewegen, hou je hand omhoog en omvat met je duim en wijsvinger van je andere hand de duimmuis. Duw met je wijsvinger de duim naar achter. Buig vervolgens je duim en hou hem zo vast.

5. CMC 1 rondjes draaien

12x • 3 sets

CMC 1 rondjes draaien, zet je ellebogen op tafel en klem je vingers in elkaar, maar laat je duimen vrij. Laat vervolgens je duimen om elkaar heen rondjes draaien.

6. Zelfstandig vinger mobilisatie

10x • 3 sets

Breng de arm naar schouderhoogte en probeer met de duim raak de andere vinger toppen en glij deze naar beneden.

7. Duim oefening

10x • 3 sets

Trek de aangedane duim naar achteren en laat weer los

8. Duim oefening 1 met ondersteuning

10x • 3 sets

Pak met de niet aangedane hand het onderste deel van de duim en trek naar jou toe, duim zal nu omhoog komen. Laat je niet onaangedane hand los en houd je duim in die positie voor een paar seconden.

9. Duim oefening 2 met ondersteuning

10x • 3 sets

Pak met de niet aangedane hand het onderste deel van de duim en trek naar jou toe, duim zal nu omhoog komen en strek de duim omhoog. Laat je niet onaangedane hand los en houd je duim in die positie voor een paar seconden.

10. Balletje

Pak de bal met de aangedane hand vast en schuif je duim heen en weer.

11. Duim oefening met pen

10x • 3 sets

Pak een pen en houd deze tussen de wijsvingers en probeer de aangedane duim op en neer te bewegen langs de pen

12. Dobblesteen

10x • 3 sets

Pak de dobblesteen met de duim en de wijsvinger op en plaats weer terug op de tafel

13. Krachtoefeningen duim basis

12x • 3 sets

Krachtoefeningen duim basis, laat je hand rusten op een tafel en wikkel een klein elastiek om je duim, leg vervolgens je topje van je duim op je wijsvinger. Trek nu met je andere hand het elastiek strak in verschillende richtingen en zorg ervoor dat je duim op dezelfde plek blijft.

14. Krachtoefeningen duim basis 2.0

12x • 3 sets

Krachtoefeningen duim basis 2.0, laat je hand rusten op een tafel en wikkel een klein elastiek om je duim. Trek vervolgens met je andere hand het elastiek strak in verschillende richtingen en zorg ervoor dat je duim op dezelfde positie blijft.

15. Spinnenweb

10x • 3 sets

Plaats het spinnenweb over je vingers, probeer het spinnenweb te openen en te sluiten.

Wat is duimartrose (CMC 1 artrose)?

Het duimbasisgewricht (CMC-1) is een zadelgewricht dat gevormd wordt met een handwortelbeentje (os trapezium), dat betekent dat hij niet erg stabiel is van zichzelf. Het gewricht krijgt zijn stabiliteit van pezen, banden en kapsels (passieve stabiliteit). Doordat we verouderen worden de pezen en banden slapper. Het gewrichtskraakbeen verdwijnt geleidelijk. Deze aandoening komt het meeste voor bij vrouwen en is de meest voorkomende artrose in de hand. 

De oorzaak voor het ontstaan van duimartrose

De oorzaak is nog niet geheel bekend, de volgende factoren kunnen een rol spelen: klachten ontstaan vaak door een gewrichtstrauma in het verleden en algemene laxiteit van het duimgewricht. Klachten ontstaan normaal gesproken geleidelijk door het ouder worden of langdurige mechanische belasting. 

De symptomen van duimartrose

De klachten kunnen zijn diepe lokale pijn, stijfheid en kraken (crepitaties), lokale zwelling, krachtsverlies met name grijp (pincetgreep) en knijp functies. Het kan zo zijn dat er vervorming van het gewricht optreedt (osteofytvorming), de standsverandering van de duim verandert, er komt meer ruimte tussen de wijsvinger en de duim. De spreidt beweging van de duim wordt moeilijker om te maken.

De behandeling van duimartrose

Het kraakbeen is niet te herstellen en niet te genezen.  

Wel kan gekozen worden in overleg met de fysiotherapeut om de spieren rondom het duimgewricht te versterken. Ook kan de fysiotherapeut adviezen en inzicht geven hoe de duim gebruikt kan worden tijdens dagelijkse activiteiten (ADL). Als dit niet werkt of te weinig resultaat geeft, kan alsnog gekozen worden voor een operatieve ingreep.

Er zijn verschillende operaties mogelijk, dit zal worden besproken met de orthopeed. de techniek die het meest wordt uitgevoerd is het verwijderen van het os trapezium (handwortelbeentje), daar ontstaat een holte die vervolgens met een gedeelte van een pees wordt vastgemaakt. De verwachte herstelduur bij een operatie gaat ervan uit dat er in week 7 tot 10 afbouwing van de duimspalk is en de belasting kan opgevoerd worden. Zodat in de laatste fase volledig de spalk is afgebouwd. 

Synoniem

Artrose duim, stijfheid duim, kraken duim, crepitaties duim, standsverandering duim, lokale zwelling duim, osteofytvorming duim

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.