1. Rollen met swiss bal

12x • 3 sets

Begin zitten op een lang bankje met de yogabal voor u op het bankje. Leg uw handen op de bal en rol deze zover mogelijk voor u uit zonder de bal los te laten, hierbij mag u gebruik maken van de rug.

2. Rollen met de bal

12x • 3 sets

Leg de hand met de aangedane vinger op de bal, rol vervolgens de bal voorwaarts over de tafel waarbij de hand volledig op de bal blijft, rol de bal weer terug naar je toe.

3. Schuiven met de handdoek op tafel

12x • 3 sets

Handen schouderbreedte op de handdoek plaatsen. Schuif met gestrekte armen over de tafel heen.
De romp beweegt ook mee naar voren. Kom omhoog en herhaal de beweging.

4. Anteflexie

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, breng de hand richting de schouder, breng vervolgens de elleboog omhoog, strek nu de arm volledig uit, Buig de arm weer, leg de elleboog weer weg en strek de arm weer uit.

5. Torbay anteflexie rondje

12x • 3 sets

In ruglig. De arm ligt gestrekt naast het lichaam, met de handpalm naar boven. Breng de hand naar de schouder, breng de elleboog boven de schouder. Strek de arm volledig uit en draai een rondje in de lucht. Breng de arm stapsgewijs weer terug langs het lichaam.

6. Flexie passief

8x • 3 sets

Ga achter de tafel staan, leg je onderarm op tafel, zet een been naar voor, zet het andere been naar achteren en zorg dat je handpalm naar het plafond wijst. Leun vervolgens naar voren tot de handpalm en de pols bijna de schouder raken. Ga vervolgens weer terug naar startpositie en herhaal dit.

Wat is een slijmbeursontsteking (bursitis olecrani) in de elleboog?

De elleboog bestaat uit drie botten, de bovenarm (humerus) en het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Om de botten heen zit een kapsel en aan de binnen- en buitenzijde liggen banden om het gewricht stevigheid te geven en stabiliteit. Samen met de spieren, de vorm van de botten en het kapsel (capsula) en de banden (ligamenten) krijgt het ellebooggewricht zijn mogelijkheid goed en pijnvrij te kunnen functioneren. Op de knobbel (olecranon) aan de achterzijde van de elleboog zit een slijmbeurs om de elleboog goed gesmeerd te kunnen buigen en strekken. 

De oorzaak voor het ontstaan van een slijmbeursontsteking

De slijmbeurs kan ontstoken raken en wanneer dit gebeurd ontstaat er een flinke bobbel/ zwelling op uw elleboog (bursitis olecrani). Ze noemen dit ook wel eens een “studentenelleboog.” Dit kan gebeuren door stoten van de elleboog bij een val of wanneer u veel steunt op uw elleboog bij werkzaamheden of bijvoorbeeld autorijden. 

De symptomen van een slijmbeursontsteking

Er kan sprake zijn van een zwelling en kan flink erger worden in een korte tijd. ook roodheid en het warm worden van de elleboog duiden op een mogelijke slijmbeursontsteking. Indien dit van toepassing is dient u contact op te nemen met uw huisarts. 

De behandeling van een slijmbeursontsteking

Meestal is het niet nodig medisch in te grijpen en zal natuurlijk herstel uw klachten doen verdwijnen. Ontzien van de elleboog is dan belangrijk, net als veel blijven bewegen zonder de elleboog te belasten of er op te steunen. Mochten de klachten na 12 weken niet over gaan is het aan te raden om toch een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Synoniem

Slijmbeursontsteking, studentenelleboog, bursitis olecrani

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.