Enkel | Schutterpositie | Talus mobilisatie met dumbbell | Fysioefeningen.nl | Breda

Voorzijde inklemming (anterieur impingement)

Pijnklachten aan de voorzijde van de enkel kunnen duiden op een mogelijk inklemming van weefsel aan de voorkant van het enkelgewricht (anterieur impingement). Hierdoor kan het enkelgewricht minder makkelijk bewegen en word je geremd in de beweging naar voren. Dit geeft een beperkend gevoel in de enkel en kan eveneens gepaard gaan met pijnklachten.

Start hier met oefeningen voor een enkel voorzijde inklemmingKlik hier voor meer informatie over een enkel voorzijde inklemming

1. Knee slides in zit

12x • 3 sets

Kom op de stoel zitten. Plaats de voet van het aangedane been op de handdoek. Schuif de handdoek zo ver mogelijk naar voren met de hak op de grond, schuif vervolgens de voet zo ver mogelijk naar achteren met de hak op de handdoek.

2. Mobilisatie talus (enkel)

12x • 3 sets

Plaats een stiek rondom het enkelgewricht bij het aangedane been, plaats het aangedane been voor het niet aangedane ben en breng de knie van het niet aangedane been naar de grond. Plaats een gewicht op de knie van het aangedane been en breng uw lichaam voorwaarts.

3. Axiale druk plantair- en dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats de voeten in schrede stand. Buig de achterste knie naar voren en strek de voorste knie. Je kunt eventueel steun nemen tegen de muur.

4. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Ga op de grond zitten en plaats uw rug tegen de muur. Doe het stiek om uw voeten en trek het stiek naar u toe.

5. Lunge

15x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan. Zet de handen in de zij, plaats vervolgens één been vooruit, ga vervolgens met het achterste been naar de grond en kom weer omhoog. Dit moet een acceptabel gevoel zijn, u bepaalt zelf hoever u naar beneden gaat.

6. Lateral step down

12x • 3 sets

Lateral step down, ga op het aangedane been op een verhoging staan, zet de handen in de zij. Zak door de knie tot 45 graden (met de hak naar de grond) en kom vervolgens weer omhoog.

7. Step up and down achterwaarts

12x • 3 sets

Step up and down achterwaarts, stap op een hoge verhoging en stap er achterwaarts weer vanaf. Let op dat je gecontroleerd naar beneden gaat en je niet laat vallen.

8. Crab walk elastiek voorvoeten

12x • 3 sets

Crab walk elastiek voorvoeten, doe de stiek om de voorvoeten. Verplaats de verste voet opzij. Zet het standbeen een klein beetje bij. Herhaal dit een x aantal keer.

Kettlebell

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct de kettlebell via onze partner
Met deze kettlebel verbeter je de spierkracht

Elastiek

Hard. Compact. Kwalitatief.

Met deze elastiek kun je spierkracht en mobiliteit vergroten in verschillende gewrichten.

Wat is een anterieur impingement?

Pijnklachten aan de voorzijde van de enkel kunnen duiden op een mogelijk inklemming van weefsel aan de voorkant van het enkelgewricht (anterieur impingement). Hierdoor kan het enkelgewricht minder makkelijk bewegen en word je geremd in de beweging naar voren. Dit geeft een beperkend gevoel in de enkel en kan eveneens gepaard gaan met pijnklachten.

De oorzaak van een anterieur impingement

Diverse oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt aan de voorzijde van de enkel. 

Door een verzwikking, ongeluk of een overig traumatisch moment kunnen diverse structuren beschadigd raken, de kans bestaat dat kapot weefsel (loose bodies) losraken en tussen het gewricht komen te zitten. Mensen die regelmatig door hun enkel gaan kunnen te maken krijgen met deze klachten vanwege het feit dat er bij ieder traumatisch moment schade en losse fragmenten ontstaan. Daarnaast kan een fors trauma ervoor zorgen dat weefsel rondom het enkelgewricht gaat zwellen wat ook voor een beperking kan zorgen. 

Een andere oorzaak voor het ontstaan van deze inklemming is een overbelasting van het enkelgewricht met als gevolg zwelling van het gewrichtskapsel (dit is een vlies rondom het enkelgewricht met een normale hoeveelheid vocht erin). Bij veel belasting kan dit vocht overmatig geproduceerd worden waardoor er zwelling in de enkel komt te zitten en het geïrriteerd raakt. De toename van zwelling is een ruimte innemend proces waardoor dit klachten kan geven in de enkel. Deze twee oorzaken kunnen ervoor zorgen dat er een bewegingsbeperking en pijnklachten in de enkel ontstaan.

De symptomen van een anterieur impingement

Mensen met een voorzijde inklemming geven vaak stekende pijn klachten aan de voorzijde van de enkel (tussen de beide enkelknobbels) zonder uitstraling naar andere gebieden. Deze klachten nemen toe bij het buigen door de knieën of op het moment dat de knie voorbij de tenen wordt bewogen (denk aan trap af lopen). Door de voet naar buiten te draaien bij het traplopen worden deze klachten vaak vermeden. 

De behandeling van een anterieur impingement

Afhankelijk van de ernst van de klachten dient dit behandeld te worden door een orthopedisch specialist in het ziekenhuis. Met een kijkoperatie kunnen ze vaak een deel van het gewricht schoonmaken of het fragment wat tussen het gewricht zit verwijderen. Dit is een relatief simpele ingreep waarbij de revalidatie ongeveer 6 tot 12 weken duurt. 

Als de klachten niet ‘ernstig’ genoeg zijn dan kan de fysiotherapeut jou helpen met het bevorderen van de beweeglijkheid van het gewricht en het verbeteren van de stabiliteit (stijfheid) in de enkel. De hersteltijd van deze klachten duurt ongeveer 6 tot 12 weken voordat het mogelijk is om resultaat te zien.

Synoniem

Anterieur impingement, inklemming voorzijde enkel, inklemming

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.