1. Mobilisatie talus (enkel)

12x • 3 sets

Plaats een stiek rondom het enkelgewricht bij het aangedane been, plaats het aangedane been voor het niet aangedane ben en breng de knie van het niet aangedane been naar de grond. Plaats een gewicht op de knie van het aangedane been en breng uw lichaam voorwaarts.

2. Axiale druk plantair- en dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats uw voeten in schrede stand, buig de achterste knie naar voren en strek de voorste knie. U kunt eventueel steun nemen tegen de muur.

3. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Ga op de grond zitten en plaats uw rug tegen de muur. Doe het stiek om uw voeten en trek het stiek naar u toe.

4. Lunge

15x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan. Zet de handen in de zij, plaats vervolgens één been vooruit, ga vervolgens met het achterste been naar de grond en kom weer omhoog. Dit moet een acceptabel gevoel zijn, u bepaalt zelf hoever u naar beneden gaat.

5. Lateral step down

12x • 3 sets

Lateral step down, ga op het aangedane been op een verhoging staan, zet de handen in de zij. Zak door de knie tot 45 graden (met de hak naar de grond) en kom vervolgens weer omhoog.

6. Step up and down achterwaarts

12x • 3 sets

Step up and down achterwaarts, stap op een hoge verhoging en stap er achterwaarts weer vanaf. Let op dat je gecontroleerd naar beneden gaat en je niet laat vallen.

7. Crab walk elastiek voorvoeten

12x • 3 sets

Crab walk elastiek voorvoeten, doe de stiek om de voorvoeten. Verplaats de verste voet opzij. Zet het standbeen een klein beetje bij. Herhaal dit een x aantal keer.

Wat is een anterieur impingement?

Pijnklachten aan de voorzijde van de enkel kunnen duiden op een mogelijk inklemming van weefsel aan de voorkant van het enkelgewricht (anterieur impingement). Door een traumatisch moment of een overbelasting kunnen diverse structuren scheuren of gaan zwellen. Bij het scheuren van diverse structuren ontstaan er vaak losse fragmenten in het enkelgewricht. Deze losse fragmenten gaan zweven en kunnen hierdoor tussen het enkelgewricht komen te zitten.

De oorzaak van een anterieur impingement

Door overbelasting is het mogelijk dat het gewrichtskapsel wat om de enkel heen zit geïrriteerd raakt en gaat zwellen. Toename van zwelling is een ruimte innemend proces waardoor dit klachten kan geven in de enkel. Deze twee oorzaken kunnen ervoor zorgen dat er een bewegingsbeperking en pijnklachten in de enkel ontstaan.

De symptomen van een anterieur impingement

Mensen die regelmatig door hun enkel gaan kunnen te maken krijgen met deze klachten vanwege het feit dat er bij ieder traumatisch moment schade en losse fragmenten ontstaan. De klachten worden als stekende pijn ervaren tijdens het maken van bijvoorbeeld een hurk beweging of tijdens het trap aflopen. 

De behandeling van een anterieur impingement

Afhankelijk van de ernst van de klachten dient dit behandeld te worden door een orthopedisch specialist in het ziekenhuis. Met een kijkoperatie kunnen ze vaak een deel van het gewricht schoonmaken of het fragment wat tussen het gewricht zit verwijderen. Dit is een relatief simpele ingreep waarbij de revalidatie ongeveer 6 tot 12 weken duurt. 

Als de klachten niet ‘ernstig’ genoeg zijn dan kan de fysiotherapeut u helpen met het bevorderen van de beweeglijkheid van het gewricht en het verbeteren van de stabiliteit (stijfheid) in de enkel. Deze therapievorm duurt ongeveer 6 tot 12 weken voordat er resultaat zichtbaar is.

Synoniem

Anterieur impingement, inklemming voorzijde enkel, inklemming

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.