Schouder | Staand | Scapular straight arm | Fysioefeningen.nl | Breda

Schouder inklemming (impingement)

Let op een schouder inklemming wordt tegenwoordig anders genoemd namelijk: spier problemen gevorderd (rotator cuff problematiek). Om deze reden word je voor oefeningen doorgestuurd naar schouder spieren.

Start hier met oefeningen voor de schouder spieren Klik hier voor meer informatie over de schouder inklemming.

Wat is een schouder impingement?

Een schouder impingement of subacromiaal impingement wordt in de volksmond ook wel schouderinklemming genoemd. Van oudsher dacht men dat er een inklemming ontstond bij het weefsel onder het schouderdak en boven de schouderkop (in de subacromiale ruimte). Dit zou komen vanwege een slijmbeursontsteking (bursitis) of verdikking van de pees (tendinopathie).

De oorzaak voor het ontstaan van een schouder impingement

Door toegenomen vochtproductie in de ruimte tussen de schouderkop en schouderkom, zou de kop niet juist meer kunnen bewegen in het schoudergewricht. 

Tegenwoordig wordt er anders tegen schouder impingement aangekeken. We zijn er achter dat een impingement niet letterlijk een inklemming is van de schouderkop of schouderspieren waardoor de schouder minder beweegt. De oorzaak van deze klachten liggen vaak bij de schouderspieren rondom het schoudergewricht die niet goed met elkaar samenwerken bij het aansturen van de schouder. Daarom wordt er in de medische wereld niet meer gesproken over een schouder impingement (inklemming) maar een rotator cuff tendinopathie wat wil zeggen: ‘een verslechterde kwaliteit van spier- en peesweefsel rondom het schoudergewricht’.

De symptomen bij een schouder impingement

De voornaamste klachten bij een rotator cuff tendinopathie zijn klachten bij het bovenhands tillen, het zijwaarts heffen van de arm, zwaar huishoudelijk werk en het reiken. Soms worden klachten juist ervaren vanuit een rustende positie. De meeste mensen geven klachten aan de voorzijde of zijkant van de schouder met uitstraling naar de bovenarm. 

De behandeling van een schouder impingement

Bij een verminderde kwaliteit van spier- en peesweefsel is het essentieel om een langere periode van specifieke oefentherapie te starten waarbij de focus ligt op het trekvast maken en kwalitatief verbeteren van spier- en peesweefsel. De hersteltijd voor rotator cuff problematiek is uiteenlopend van 6 weken tot 12 maanden.

Wist je dat?

Veel mensen worden gediagnosticeerd met een chronisch schouder impingement terwijl bij de meeste mensen volledig herstel mogelijk is. Uiteraard geldt dat niet voor iedereen.

Fases van herstel bij een schouder impingement

Fase 1 - Hoge reactiviteit
Fase 2 - Retractie
Fase 3 - Spierversterkende training (Rotator Cuff)

Synoniem

Schouder impingement, schouder inklemming, inklemming in de schouder, subacromiaal impingement, subacromiale pijnklachten, saps, subacromiale klachten slijmbeurs, subacromiaal pijnsyndroom, chronisch schouder impingement, chronische inklemming in de schouder

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.