Fase 1 van het herstel - Week 1 tot 6

Leren lopen met krukken, het verbeteren van de beweeglijkheid en stabiliteit van de knie.

1. Air squat met elastiek

15x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan. Plaats het elastiek boven de knieën en druk de knieën naar buiten. Maak de beweging alsof je gaat zitten en kom weer terug omhoog.

2. Actieve quadriceps in lig m. vastus medialis

12x • 3 sets

Leg een dubbelgevouwen handdoek onder de knie, zodat je de knie actief kunt strekken. Span nu het bovenbeen aan.

3. Straight leg raise (SLR)

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, kantel het bekken naar achteren (maak de rug bol), span het bovenbeen aan zodat de knie een klein stukje naar beneden wordt gedrukt, hef vervolgens het been gestrekt omhoog.

4. Russian twist

12x • 3 sets

Russian twist, ga zitten op de grond met de voeten plat op de grond en leun vervolgens een klein stukje naar achteren. Beweeg de bal links van je naar de grond en vervolgens herhaal je dit aan de rechterkant. herhaal de beweging.

5. Fire hydrant

12x • 3 sets

Fire hydrant, kom rechtop staan met een elastiek net boven je knieën en je handen in de zij. Hef nu één been van de grond en draai tegelijkertijd je knie naar buiten. Beweeg terug naar de startpositie en herhaal de beweging.

Fase 2 van het herstel- week 6-12

Uitbreiden naar volledige mobiliteit van de knie, het verbeteren van de neuromusculaire aansturing van de knie.

1. Lunge achterwaarts met kniehef in stand

12x • 3 sets

Houd ter ondersteuning de TRX vast. Probeer zoveel mogelijk gewicht wel op uw benen te zetten. Maak een grote stap naar achteren met 1 been. Let op dat uw knie (die niet uitstapt) niet voorbij uw tenen komt.

2. Lunge kniehef op box

12x • 3 sets

Lunge kniehef op box, maak een lunge achter de step, vervolgens stap je met één been op de box en maak je een kniehef.

3. Lunge met hiplock

12x • 3 sets

Lunge met hiplock, maak een lunge en stap vervolgens via een lage step met 1 been op de box, hef met je andere been omhoog alsof je nog een stap zet.

4. Lunge met pallof press rotatie

12x • 3 sets

Lunge met pallof press rotatie, maak een lunge. Duw vervolgens op borsthoogte het elastiek uit en maak een romp rotatie naar dezelfde kant als het been waarmee je bent uitgestapt.

5. Gluteus medius walk

20x • 3 sets

Ga op heup breedte staan. Doe het elastiek om, net boven de enkels. Houdt de knieën gestrekt. Verplaats de verste voet opzij, zet het standbeen een klein beetje bij. Verplaats over ongeveer 10 meter op en neer.

6. Hip bridge op bal

12x • 3 sets

Hip bridge op bal, steun met je schouders op een bal. Plaats de voeten dicht bij de verhoging en kom vervolgens met de billen volledig omhoog, herhaal de beweging.

7. Isometrische deadbug

12x • 3 sets

Isometrische daadbug, plaats een elastiek rondom je voorvoeten en kom op je rug liggen met heup en knieën beide 90gr gebogen. Strek één been uit en hou het elastiek op spanning. Kom terug naar de startpositie en herhaal aan de andere kant.

8. One leg Gluteaal Extensie

12x • 3 sets

Ga met je rug op de grond liggen. Plaats 1 voet op het bankje en houd de andere voet los van de grond. Houd je billen net van de grond af. Breng je heup nu omhoog en houd je schouders op de grond. Herhaal deze beweging.

Fase 3 van het herstel-maand 3-6

Return to sport

1. Jumping squat

12x • 3 sets

Jumping squat, ga op heupbreedte staan, zak door de hurken alsof je ergens gaat zitten, let hierbij op dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Zak helemaal in en spring omhoog, zak vervolgens direct weer in en herhaal dit.

2. Single leg box jump

12x • 3 sets

Single leg box jump, ga op 1 been voor een box staan, zak door je knie en spring op de box. Herhaal de beweging

3. Voorslaan met hiplock

12x • 3 sets

Voorslaan met hiplock, ga voor een box staan en hou een barbell vast. Zet vervolgens explosief je voet op de box en hef de barbell boven je hoofd.

4. One leg Hamstring curl

12x • 3 sets

Ga op je rug liggen met 1 been op de swissball. Breng je billen van de grond. Houd je been gestrekt en trek vervolgens de swissball met je hak naar je billen toe. Herhaal deze beweging en wissel daarna van been.

5. One leg squat

12x • 3 sets

1 Leg squat, plaats de hak van het aangedane been op een kleine verhoging, hou het andere been van de grond. Zak met de knie naar beneden en kom vervolgens weer omhoog.

Wat is een meniscus hechting?

In het kniegewricht (art. genus) zitten twee schijfjes van kraakbeen. Deze zorgen ervoor dat het gewricht soepel beweegt en ze werken als een soort schokdempers. Bij een meniscushechting wordt het kapotte deel van de meniscus aan elkaar gehecht. 

De oorzaak van een meniscus hechting

Een meniscusscheur komt het meest voor bij sporters. Meestal komt het door een rotatiebeweging waarbij de knie vanuit een gebogen positie gestrekt wordt. Soms kan zo’n scheurtje vanzelf genezen, maar omdat de meniscus slecht doorbloed is, moet het meestal gehecht of geknipt worden. Dit hangt af van het type en de grootte van de scheur. Naast een traumatische scheur kan de meniscus ook langzaam slijten, dan spreek je van een degeneratieve scheur. Dit gebeurt vaker bij wat oudere mensen.

De symptomen van een meniscus hechting

De symptomen van een meniscusscheur zijn zwelling, slotklachten, een knappend gevoel/geluid in de knie, een bewegingsbeperking in de knie en drukpijn, . Vaak is het zo dat als de knie op slot schiet, de patiënt met een aantal bewegingen van het been de knie van het slot kan halen. Als dit vaker gebeurd is dit een goede reden om het te laten opereren.

De operatie van een meniscus hechting

Er zijn verschillende typen scheuren en hechtingen van de meniscus. Afhankelijk daarvan moet je na de operatie 2 tot 6 weken lopen met krukken. Hierbij is de belasting van het geopereerde been meestal rond de 50%, de orthopeed geeft hier het advies in. Vaak is het zo dat je minimaal 6 weken niet op je hurken mag gaan zitten, omdat de meniscus hierdoor weer kan scheuren. De kans van slagen na het hechten van een meniscus zit gemiddeld op 60%-80%​. 

Fases van herstel

Fase 1 - Herstel, 50% belasting, reactiviteit verlagen, vergroten bewegingen
Fase 2 - Spierversterkend keten training, functioneel trainen
Fase 3 - Return to sport 

Synoniem

Arthroscopie, Kijkoperatie, Meniscus, Buckethandle, Parrot beak, longitudinale scheur, verticale scheur, transversale scheur.

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.