Wat is een heup tendinopathie?

Pijnklachten rondom de heup kan veroorzaakt worden door diverse spieren en pezen rondom het heupgewricht (art. coxae). Op het moment dat de kwaliteit van spieren en pezen achteruit gaat kan er een verdikking ontstaan (tendinopathie). Deze verdikking kan soms gepaard gaan met een ontstekingsbeeld, dit kan zorgen voor pijnklachten. 

De oorzaak voor het ontstaan van een heup tendinopathie

De oorzaak voor het ontstaan voor deze verminderde kwaliteit van spieren en pezen is overmatige belasting op het weefsel, gezonde verouderingsprocessen, een traumatisch moment of verandering van omgevingsfactoren (bijvoorbeeld ander schoeisel). 

De symptomen van een heup tendinopathie

De pijnklachten die ontstaan kunnen zich op diverse plekken uiten, aan de binnen-, buiten-, voor- en achterzijde van de heup. Dit is namelijk afhankelijk welk deel van de spieren en pezen beschadigd raken.

De behandeling van een heup tendinopathie

Afhankelijk van welke spiergroepen aangedaan zijn dient er een trainingstraject gestart te worden waarbij rek- en spierversterkende oefeningen er voor moeten zorgen dat de kwaliteit van de pees weer toeneemt. Dit is minimaal een traject van 12 weken maar kan soms zelfs één jaar duren voor volledig herstel. Er zijn diverse spiergroepen waar de vermindering van de kwaliteit van pezen en spieren een probleem geven rondom de heup, deze zijn hieronder één voor één uitgewerkt.

Kies hier het type heup tendinopathie

  • Hamstring tendinopathie;

Synoniem

Tendinopathie, verminderde kwaliteit van peesweefsel, heupklachten, heup pijn

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.