1. Katrol anteflexie staand

12x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan voor het katrol, pak het aan beide kanten vast, trek met het niet-aangedane arm het aangedane arm omhoog.

2. Katrol abdcutie

30x • 5 sets

Hang de katrol goed op en plaats de stoel met de rugleuning naar de katrol en ga zitten. Pak de katrol met beide handen vast en beweeg de arm(en) zijwaarts naar boven en beneden.

3. Kantrol anteflexie

30x • 5 sets

Zorg dat de katrol goed vast zit en plaats de stoel met de rug naar de katrol toe. Ga zitten en pak de katrol vast met beide handen. Probeer lange alternerende bewegingen te maken.

4. Katrol endorotatie

12x • 3 sets

Houdt beide handvaten van het katrol vast. Breng de voorste arm naar uw buik en de achterste arm naar uw rug. Zorg dat beide ellebogen in 90 graden eindigen.

5. Katrol endorotatie in zit

12x • 3 sets

Kom op een stoel zitten, houdt beide handvaten van het katrol vast. Breng de voorste arm naar uw buik en de achterste arm naar uw rug. Zorg dat beide ellebogen in 90 graden eindigen.

Wat zijn katroloefeningen?

Om een gewricht van het bovenlijf soepel te houden kan er gebruik gemaakt worden van een katrol. Dit is een wieltje met twee touwen eraan waarbij als je aan één kant trekt je de andere kant omhoog haalt. Hierdoor kan je in een onbelaste vorm de aangedane arm in beweging krijgen zonder dat hij daarbij aan moet spannen. Dit kan gebruikt worden voor een deel van het bovenlijf waar veel pijn wordt ervaren of bijvoorbeeld na een operatie.

Advies

Hieronder staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken met het katrol. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist. 

Synoniem

Katrol, mobiliteit, pijnvrij bewegen