1. Spalk actieve aanspanning vinger strekker

12x • 3 sets

Houdt het spalkje om de aangedane vinger, met de gezonde hand fixeer je het kootje van de vinger, buig vervolgens de bovenste vingerkootjes van de aangedane vinger en strek hem weer uit omhoog.

2. Buiging vingertop actief

12x • 3 sets

Leg een map op tafel, schuif de aangedane hand langzaam naar de rand van de map, als het topje van de vinger over de map schuift mag je hem langzaam buigen en weer strekken.

3. Buiging vingertop actief met fixatie

12x • 3 sets

Leg een map op tafel, schuif de aangedane hand langzaam naar de rand van de map, plaats de andere hand op de aangedane hand, als het topje van de vinger over de map schuift mag je hem langzaam buigen en weer strekken.

4. Rollen met de bal

12x • 3 sets

Leg de hand met de aangedane vinger op de bal, rol vervolgens de bal voorwaarts over de tafel waarbij de hand volledig op de bal blijft, rol de bal weer terug naar je toe.

5. Tip to tip

10x • 3 sets

Breng de arm naar schouderhoogte en probeer met de duim raak de andere vinger toppen.

6. Big 5

10x • 3 sets

Breng je hand bij schouderhoogte en maak gecontroleerd een vuist.

Wat is een malletvinger?

Elke vinger bestaat uit drie botjes, vingerkootjes (phalanx). Tussen de vingerkootjes zitten de vingergewrichten. Die gewrichten zorgen ervoor dat een vinger kan buigen en strekken. We spreken van een malletvinger als u het kootje aan de top van uw vinger niet meer kan strekken. Dit is het gevolg van een afgescheurde pees.

De oorzaak voor het ontstaan van een malletvinger

Een malletvinger ontstaat wanneer de vingertop met kracht wordt omgebogen. Bij het omknakken van de vingertop kan de strekpees die vastzit aan het vingerkootje afscheuren. Soms breekt ook het stukje bot waar de pees aan vastzit af van het bovenste vingerkootje. Het kan onopgemerkt gebeuren bij een gewone huishoudelijke taak, maar ook tijdens het sporten.

De symptomen van een malletvinger

Bij een malletvinger blijft uw vingertopje gebogen als u de vinger probeert te strekken. De binger lijkt een beetje op een hamer, daarom noemt men deze aandoening ook wel hamervinger genoemd. In het begin kan het onopgemerkt blijven, laten kan het pijn gaan doen. Er kan sprake zijn van een zwelling.

De behandeling van een malletvinger

Wanneer er een stukje bot is afgebroken zal er een operatie plaatsvinden. Na het verwijderen van de spalk kunt u de vinger voorzichtig weer gaan bewegen.

Synoniem

Malletvinger, Hamervinger, Honkbal vinger

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.