1. Balans (enkel)

12x • 3 sets

Plaats het balanskussen in een veilig omgeving met eventueel een antislip matje onder het kussen bij een gladdere vloer. Zet eerst beide benen op het matje, breng vervolgens een been naar voren en houdt deze positie vast.

2. Balans bal gooien

3x • 12 sets

Pak een medicinbal en ga recht op een been staan. Houdt de bal met beide handen vast en gooi deze vervolgens terwijl je balanceert op een been omhoog. Vang de bal vervolgens met beide handen en herhaal dit. Blijft constant op een been staan.

3. Één been balans flexie voorwaarts

12x • 3 sets

Één been balans flexie voorwaarts, kom recht op staan met de armen langs je lichaam. Beweeg vervolgens tegelijkertijd één been gestrekt naar achter en je romp naar voren.

4. Lunge op de bosu bal

15x • 3 sets

Ga op heupbreedte achter de bosu bal staan, plaats vervolgens één been op de bosu bal. Zak met de achterste knie naar beneden en kom vervolgens weer langzaam terug omhoog. Continueer deze beweging.

5. Running man staand met Bosu bal (knie)

12x • 3 sets

Ga op de zwarte kant van de Bosu bal staan. Strek uw ene been naar achteren uit en uw arm eventueel naar voren om balans te houden. Het standbeen probeert u zo goed mogelijk te stabiliseren en is licht gebogen.

6. Squat staand Bosu bal blauwe kant (knie)

12x • 3 sets

Ga op de blauwe kant van de Bosu bal staan. Maak nu een squat. Belangrijk is dat u let op uw knieën die niet verder dan de tenen komen. Probeer zo stabiel mogelijk de squat te maken.

7. Staan 1 been op BOSU met row

12x • 3 sets

Staan 1 been op BOSU met row, ga met 1 been op een BOSU staan en hou het elastiek vast met 2 handen, beweeg vervolgens je ellebogen langs je lichaam naar achter, waardoor je het elastiek naar je toe trekt.

8. Stand 1 been blauwe kant van BOSU bal

12x • 3 sets

Plaats de Bosu bal met de blauwe kant omhoog. Ga nu voorzichtig met 1 been op de blauwe bal staan. Probeer uw evenwicht te vinden en vast te houden.

9. Stand op één op BOSU bal

15x • 3 sets

Ga op één been op de zwarte kant van de BOSU bal blijven staan, behoudt deze positie zolang mogelijk.

10. Bird dog muur

12x • 3 sets

Bird dog muur, ga op de je handen en knieën zitten, maak de rug helemaal recht (bol), duw vervolgens één been tegen de muur. Kom terug in positie en herhaal de beweging.

11. Wallslide met bal (benen)

12x • 3 sets

Wallside met bal, hou een swissball tussen je rug en de muur en maak een squat waarbij je de bal tegen de muur houdt, Kom weer omhoog. Herhaal de beweging.

Wat is morbus sever (hielpijn)?

Morbus sever is een veel voorkomend hiel probleem bij jonge kinderen. In het hielbeen (calcaneus) zit een groeischijf (epifysairschijf) welke, op het moment dat iemand nog in de groei zit, nog niet volhard en dichtgegroeid is.

De oorzaak van morbus sever

Door overmatig belasting op de hak kan het zijn dat er wat irritatie ontstaat rondom of van de groeischijven. Bij een afwijkende voetstand, zoals het naar binnen kantelen van de voet, kan Morbus Sever sneller ontwikkelen. In sommige gevallen kan de pijnklacht ontstaan na een ongeluk.

De symptomen van morbus sever

De klachten worden letterlijk onderop de voet ervaren. Dit zijn stekende pijn klachten welke soms uitstraling geven richting de achterkant van de hak. Vaak zien we dat kinderen op de tenen gaan lopen om de druk op de hak te vermijden. Het is belangrijk om de belasting in het dagelijks leven terug te schroeven zodat de hak niet keer op keer een ‘tik’ krijgt. Blijf echter wel lekker buiten spelen en bewegen maar probeer hierin een beetje balans te vinden. Vermijd voornamelijk sprongen, landingen en explosieve bewegingen als sprinten en rennen.

De behandeling van morbus sever

De behandeling van morbus sever bestaat voornamelijk uit het terugbrengen (reduceren) van de belasting en het belastbaarder maken van het onderbeen door rek- en spierversterkende oefeningen.  

Synoniem

Morbus sever, groeischijf problematiek, epifysairschijf

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.