Enkel | Staand | Axiale druk plantairflexie en dorsaalflexie mobilisatie | Fysioefeningen.nl | Breda

Hielpijn (morbus sever)

Morbus sever is een veel voorkomend groeischijf probleem bij jonge kinderen. Om er voor te zorgen dat je hier zo snel mogelijk van hersteld is het belangrijk om met oefeningen te starten.

Start hier met oefeningen voor hielpijnKlik hier voor meer informatie over hielpijn

1. Balans (enkel)

12x • 3 sets

Plaats het balanskussen in een veilig omgeving met eventueel een antislip matje onder het kussen bij een gladdere vloer. Zet eerst beide benen op het matje, breng vervolgens een been naar voren en houdt deze positie vast.

2. Balans bal gooien

3x • 12 sets

Pak een medicinbal en ga recht op een been staan. Houdt de bal met beide handen vast en gooi deze vervolgens terwijl je balanceert op een been omhoog. Vang de bal vervolgens met beide handen en herhaal dit. Blijft constant op een been staan.

3. Één been balans flexie voorwaarts

12x • 3 sets

Één been balans flexie voorwaarts, kom recht op staan met de armen langs je lichaam. Beweeg vervolgens tegelijkertijd één been gestrekt naar achter en je romp naar voren.

4. Lunge op de bosu bal

15x • 3 sets

Ga op heupbreedte achter de bosu bal staan, plaats vervolgens één been op de bosu bal. Zak met de achterste knie naar beneden en kom vervolgens weer langzaam terug omhoog. Continueer deze beweging.

5. Running man staand met Bosu bal (knie)

12x • 3 sets

Ga op de zwarte kant van de Bosu bal staan. Strek uw ene been naar achteren uit en uw arm eventueel naar voren om balans te houden. Het standbeen probeert u zo goed mogelijk te stabiliseren en is licht gebogen.

6. Squat staand Bosu bal blauwe kant (knie)

12x • 3 sets

Ga op de blauwe kant van de Bosu bal staan. Maak nu een squat. Belangrijk is dat u let op uw knieën die niet verder dan de tenen komen. Probeer zo stabiel mogelijk de squat te maken.

7. Staan 1 been op BOSU met row

12x • 3 sets

Staan 1 been op BOSU met row, ga met 1 been op een BOSU staan en hou het elastiek vast met 2 handen, beweeg vervolgens je ellebogen langs je lichaam naar achter, waardoor je het elastiek naar je toe trekt.

8. Stand 1 been blauwe kant van BOSU bal

12x • 3 sets

Plaats de Bosu bal met de blauwe kant omhoog. Ga nu voorzichtig met 1 been op de blauwe bal staan. Probeer uw evenwicht te vinden en vast te houden.

9. Stand op één op BOSU bal

15x • 3 sets

Ga op één been op de zwarte kant van de BOSU bal blijven staan, behoudt deze positie zolang mogelijk.

10. Bird dog muur

12x • 3 sets

Bird dog muur, ga op de je handen en knieën zitten, maak de rug helemaal recht (bol), duw vervolgens één been tegen de muur. Kom terug in positie en herhaal de beweging.

11. Wallslide met bal (benen)

12x • 3 sets

Wallside met bal, hou een swissball tussen je rug en de muur en maak een squat waarbij je de bal tegen de muur houdt, Kom weer omhoog. Herhaal de beweging.

Bosu

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct de bous via onze partner
Met deze bosu kun je stabiliteit verbeteren van verschillende gewrichten

Medicine bal

Hard. Compact. Kwalitatief.

Deze medicijnbal kan worden gebruikt voor verschillende oefeningen om spierkracht te vergroten

Wat is morbus sever (hielpijn)?

Morbus sever is een veel voorkomend probleem onderaan de hak (ofwel de hiel) bij jonge kinderen van 7 tot 15 jaar. In het hielbeen (calcaneus) zit een groeischijf (epifysairschijf) welke op jonge leeftijd nog niet helemaal volgroeid/dicht zit. Doordat kinderen in de groei komen worden spieren langer en wordt er harder getrokken aan de aanhechting van de pees van de spieren. In combinatie met het belasten, wat kinderen doen, kan dit soms zorgen voor problemen.

De oorzaak van morbus sever

Doordat de eerder genoemde groeischijven nog niet dicht zijn, zijn deze kwetsbaar. Doordat de spieren eerst gaan groeien wordt er harder getrokken aan de aanhechting van de pees van de spieren. Dit zorgt ervoor dat de belasting op deze groeischijf toeneemt. Op het moment dat er dan nog meer belasting op komt door bijvoorbeeld veel buiten spelen, rennen, springen, landen en sporten etc. kan dit zorgen voor meer problemen onderop de hak. Een andere oorzaak voor het ontstaan van deze klachten is een naar binnen gekantelde positie van de voet wat dus zorgt voor een afwijkende voetstand.

De symptomen van morbus sever

De klachten worden letterlijk onderop en rondom de hak ervaren. Dit zijn stekende pijn klachten welke soms uitstraling geven richting de achterkant van de hak. In rust kunnen de klachten wat zeurend aanwezig blijven. De toename van deze klachten ontstaat voornamelijk bij rennen, springen en landen. Vaak zien we dat kinderen op de tenen gaan lopen om de druk op de hak te vermijden. In rust nemen de klachten vaak weer af.

De behandeling van morbus sever

Het is belangrijk om de belasting in het dagelijks leven terug te schroeven zodat de hak niet keer op keer een ‘tik’ krijgt. Blijf echter wel lekker buiten spelen en bewegen maar probeer hierin een beetje balans te vinden. Vermijd voornamelijk sprongen, landingen en explosieve bewegingen als sprinten en rennen.
Daarnaast kunnen rek- en spierversterkende oefeningen helpen om de belasting wat te verlagen op het onderbeen en de hak.

De duur van de klachten is erg wisselend, sommige kinderen komen er vanaf binnen 6 tot 12 weken maar andere hebben er soms 3 maanden tot 12 maanden last van. Uiteindelijk gaan deze klachten vanzelf weer over.

Synoniem

Morbus sever, groeischijf problematiek, epifysairschijf

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.