Duim | Zit | Duimprogramma oefening 2 | Fysioefeningen.nl | Breda

Morbus de Quervain

De duim wordt bewogen door spieren die in de onderarm liggen. De pezen die naar de duim gaan, glijden ter hoogte van het polsgewricht door een peesschede. Bij deze aandoening is er sprake van een irritatie van de peesschede en de pezen die hier doorheen lopen. Bij het gebruik van de hand en de duim levert dit pijnklachten aan de duimzijde van de onderarm op.

Start now with quervain disease exercisesKlik hier voor meer informatie over Morbus de Quervain

1. Big 5

10x • 3 sets

Breng de hand op schouderhoogte en maak gecontroleerd een vuist.

2. Pols mobilisatie foamroller

10x • 3 sets

Zet de foamroller op de tafel en pak dit vast, beweeg de foamroller op en neer.

3. Pols rotatie met stok

10x • 3 sets

Pak een stok vast in het midden en houdt je elleboog in 90 graden. Maak nu een rotatie van binnen naar buiten. Daarbij let je op de neutrale polspositie.

4. Tip to tip

10x • 3 sets

Breng de arm op schouderhoogte en raak met de duim de andere vingertoppen aan.

Foamroller

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct de foamroller via onze partner
Met deze foamroller verminder je de stijfheid van diverse spieren

Stok

Hard. Compact. Kwalitatief.

Met deze stok verminder je de stijfheid en vergroot je de mobiliteit van diverse gewrichten.

Wat is Morbus de Quervain?

De duim wordt bewogen door spieren die in de onderarm liggen (extensor pollicis brevis en abductor pollicis longus). De pezen die naar de duim gaan, glijden ter hoogte van het polsgewricht door een soort gladde huls die er voor zorgt dat de pezen zo min mogelijk wrijving ondervinden. Een dergelijke huls noemen we een peesschede. Bij deze aandoening is er sprake van een irritatie van de peesschede en de pezen die hier doorheen lopen. De geïrriteerde peesschede bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm en veroorzaakt daar pijnklachten bij het gebruik van de hand en duim.

De oorzaak voor het ontstaan van Morbus de Quervain

De klachten ontstaan meestal door overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld zijn na het werken in de tuin. Bij volleyballers en racketsporters wordt het vaker gezien dan in andere sporten. Ook jonge moeders die een baby verzorgen krijgen vaker met de aandoening te maken. Het ontstaat door herhaalde bewegingen, het wordt ook wel kapersduim genoemd.

De symptomen van Morbus de Quervain

Klachten zoals pijn kunnen veroorzaakt worden door het buigen en strekken van de duim, vooral bij het grijpen en wringen. De pijn bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm en er kan een eventuele zwelling zichtbaar zijn ter hoogte van de peesschede.

De behandeling van Morbus de Quervain

In veel gevallen is rust en het voorkomen van verdere overbelasting voldoende. Met behulp van een spalk kunnen de peesschede en de pezen voor korte tijd ontzien worden. Ontstekingsremmers worden soms toegediend als de klachten niet overgaan.  Dit via medicatie genomen worden of met een injectie geplaatst worden. Dit gaat altijd in overleg met de huisarts of een andere specialist.

Synoniem

Syndroom van De Quervain, Stenoserende tenosynovitis, Tendovaginitis van de Quervain, peesontsteking abductor pollicis longus en/of extensor pollicis brevis, de Quervain tendinopathie, tendinose of disease

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.