Home/Oefeningen/Pols/Morbus de quervain

Home.png
Morbus de quervain

Uitleg aandoening

Morbus de Quervain is een irritatie van de peesschede van twee buigpezen van de pols. Dit uit zich in pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols.​ Dit komt omdat op dat punt de pezen door de peesschede lopen, een peesschede is een soort glad omhulsel die er voor zorgt dat er geen wrijving ontstaat ter hoogte van de pols. Als er vernauwing ontstaat in het omhulsel door bijvoorbeeld een overbelasting of een trauma dan kan dit zorgen voor irritatie. De spieren die geïrriteerd raken zijn de 'extensor pollicis brevis' en de 'abductor pollicis longus'. Voornamelijk uiten de klachten zich door pijn bij het buigen en strekken van de duim. Evenals bij het uitwringen van bijvoorbeeld een doek en het grijpen naar een object. Soms kunnen bij deze klachten knappende geluiden ontstaan en is er een mogelijkheid op het blijven haperen van de pezen.

Advies

Hieronder staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij Morbus de Querain.

Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op: Fysioefeningen.nl bied een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist. 

  • Facebook - White Circle
  • White Youtube Icoon
  • White Instagram Icon
1. Arm buigen strekken, ga op de rug liggen, breng de arm vanuit gestrekte positie naar een gebogen positie. Breng hem vervolgens weer terug naar strek positie (rustpositie).
2. Passieve flexie, plaats de hand van de pijnlijke zijde op de bal, plaats vervolgens de andere hand er bovenop. Geef lichte druk omlaag en rol de bal vervolgens langzaam naar voren en terug.
3. Dorsaalflexie pols, houdt een gewichtje in de hand, laat de knokkels naar boven wijzen. Laat de hand helemaal hangen, strek vervolgens de pols (breng het gewichtje richting de pols).
4. Palmair flexie, draai de onderarm open, houdt een gewichtje in de hand. Laat de hand helemaal hangen, buig vervolgens de pols (breng het gewichtje richting de pols).
5a. Supinatie pols, pak het gewicht onderaan vast, draai de duim in eerste instantie naar binnen. Breng vervolgens het gewichtje de andere kant op (zie foto).
5b. Pronatie pols, pak het gewicht onderaan vast, draai de duim in eerste instantie naar buiten. Breng vervolgens het gewichtje de andere kant op (zie foto).
Aandoeningen
Revalideren na operatie
Fysioefeningen.nl

F y s i O e f e n i n g e n 

Fysiotherapie  |  Oefeningen  |  Sport  

© 2018       |     by Fysioefeningen.nl   |    www.fysioefeningen.nl