1. Big 5

10x • 3 sets

Breng je hand bij schouderhoogte en maak gecontroleerd een vuist.

2. Pols mobilisatie foamroller

10x • 3 sets

Zet de foamroller op de tafel en pak dit vast, beweeg de foamroller op en neer.

3. Pols rotatie met stok

10x • 3 sets

Pak een stok vast en en zet je elleboog in 90graden. Maak nu een rotatie van binnen naar buiten.

4. Tip to tip

10x • 3 sets

Breng de arm naar schouderhoogte en probeer met de duim raak de andere vinger toppen.

Wat is Morbus de Quervain?

De duim wordt bewogen door spieren die in de onderarm liggen (extensor pollicis brevis en abductor pollicis longus). De pezen die naar de duim gaan, glijden ter hoogte van het polsgewricht door een soort gladde huls die er voor zorgt dat de pezen zo min mogelijk wrijving ondervinden. Een dergelijke huls noemen we een peesschede. Bij deze aandoening is er sprake van een irritatie van de peesschede en de pezen die hier doorheen lopen. De geïrriteerde peesschede bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm en veroorzaakt daar pijnklachten bij het gebruik van de hand en duim.

De oorzaak voor het ontstaan van Morbus de Quervain

De klachten ontstaan meestal door overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld zijn na het werken in de tuin. Bij volleyballers en racketsporters wordt het vaker gezien dan in andere sporten. Ook jonge moeders die een baby verzorgen krijgen vaker met de aandoening te maken. Het ontstaat door herhaalde bewegingen, het wordt ook wel kapersduim genoemd.

De symptomen van Morbus de Quervain

Klachten zoals pijn kunnen veroorzaakt worden door het buigen en strekken van de duim, vooral bij het grijpen en wringen. De pijn bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm en er kan een eventuele zwelling zichtbaar zijn ter hoogte van de peesschede.

De behandeling van Morbus de Quervain

In veel gevallen is rust en het voorkomen van verdere overbelasting voldoende. Met behulp van een spalk kan het gewricht voor korte tijd ontzien worden. Ontstekingsremmers worden soms toegediend als de klachten niet overgaan.  

Synoniem

Syndroom van De Quervain, Stenoserende tenosynovitis, Tendovaginitis van de Quervain, peesontsteking abductor pollicis longus en/of extensor pollicis brevis, de Quervain tendinopathie, tendinose of disease

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.