1. Pols rotatie met stok

10x • 3 sets

Pak een stok vast en en zet je elleboog in 90graden. Maak nu een rotatie van binnen naar buiten.

2. Tip to tip

10x • 3 sets

Breng de arm naar schouderhoogte en probeer met de duim raak de andere vinger toppen.

3. Vingers spreiden

10x • 3 sets

Plaats je hand op de hoogte van je schouders en spreid je vingers zo ver mogelijk uit elkaar.

Wat is een Roeierspols (intersectiesyndroom)?

Het intersectiesyndroom is ook wel bekend als ‘roeierspols’. Ongeveer 5 cm. boven het polsgewricht richting de elleboog kruisen twee strekspieren van de pols met twee strekspieren van de duim. De pezen van deze spieren liggen vlak over elkaar heen. Om elke pees heen zit een glad omhulsel dat er voor zorgt dat de pezen gemakkelijk over elkaar heen glijden. Bij de roeierspols is vermoedelijk dit omhulsel (peesschede) ontstoken. 

De oorzaak voor het ontstaan van een roeierspols

Frequent krachtig strekken en buigen van de pols wordt als een van de oorzaken gezien. De roeierspols is een pijnlijke ontsteking in de onderarm die veroorzaakt wordt door de wrijving die ontstaat op de plek waar vier onderarmspieren elkaar kruisen.  Hierdoor hebben mensen die roeien, gewichtheffen, turnen of een racketsport beoefenen een verhoogde kans op het ontwikkelen van een roeierspols.

De symptomen van een roeierspols

Klachten uiten zich in pijn aan de bovenzijde van de pols of onderarm, enkele centimeters boven het polsgewricht aan de duimzijde. De pijn kan bij verschillende bewegingen van de pols en hand gevoeld worden, buigen, strekken en het vastpakken van voorwerpen. Mogelijk kan er sprake zijn van een lichte zwelling aan de bovenzijde van de onderarm.

De behandeling van een roeierspols

Het achterhalen van de oorzaak en het voorkomen van overbelasting zijn de eerste stappen die genomen dienen te worden. Relatieve rust zal de klachten in de meeste gevallen verhelpen. Indien de klachten niet overgaan zijn er een aantal mogelijkheden, zoals immobilisatie van de pols en duim met een spalk of gips. 

Synoniem

Roeierspols, intersectiesyndroom, last boven op de pols

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.