1. Rollen met swiss bal

12x • 3 sets

Begin zitten op een lang bankje met de yogabal voor u op het bankje. Leg uw handen op de bal en rol deze zover mogelijk voor u uit zonder de bal los te laten, hierbij mag u gebruik maken van de rug.

2. Schuiven met handdoek

12x • 3 sets

Begin zittend met uw handen/ onderarmen voor u op de handdoek op de tafel. Schuif vanuit deze positie de handdoek zover mogelijk voor u uit.

3. Schuiven met de handdoek op tafel

12x • 3 sets

Handen schouderbreedte op de handdoek plaatsen. Schuif met gestrekte armen over de tafel heen.
De romp beweegt ook mee naar voren. Kom omhoog en herhaal de beweging.

4. Handdoek anteflexie

12x • 3 sets

Houdt beide handen tegen de handdoek op schouderbreedte. Beweeg de handdoek omhoog tot dat de arme gestrekt zijn. Beweeg de armen weer rustig terug en herhaal de beweging.

5. Retractie in zit

12x • 3 sets

Begin in zit met uw rug van de leuning af. Leg uw handen ontspannen op uw schoot en breng vanuit deze positie uw schouderbladen naar elkaar toe.

6. Torbay anteflexie

12x • 3 sets

In ruglig. De arm ligt langs het lichaam, met de handpalm naar boven. Beweeg het hand naar de schouder toe. Breng daarna de elleboog boven de schouder en strek de arm volledig uit. Breng de arm weer stapsgewijs naast het lichaam.

7. Torbay anteflexie rondje

12x • 3 sets

In ruglig. De arm ligt gestrekt naast het lichaam, met de handpalm naar boven. Breng de hand naar de schouder, breng de elleboog boven de schouder. Strek de arm volledig uit en draai een rondje in de lucht. Breng de arm stapsgewijs weer terug langs het lichaam.

8. Rondjes slingeren

12x • 3 sets

Ga achter de stoel staan en pak met één hand de stoel vast voor de steun. De arm die los hangt gaat u rondjes mee draaien zonder kracht.

Wat is hevige schouderpijn?

Pijnklachten aan de schouder zijn veel voorkomend. Een hoge reactiviteit betekent dat u veel pijnklachten ervaart aan de schouder. De schouder zou wat dik kunnen zijn en het bewegen van de schouder gaat lastig. 

De oorzaak van hevige schouderpijn

De oorzaak van een hoge reactiviteit van de schouder zou bijvoorbeeld door een trauma waardoor er schouderspieren af kunnen scheuren. Een andere oorzaak zou een ontsteking in de schouder kunnen zijn. 

De symptomen van hevige schouderpijn

De mate van klachten zijn echter erg uiteenlopend, zo kan de schouder wat stijf zijn na bijvoorbeeld te lang op de schouder te hebben gelegen. 

De behandeling van hevige schouderpijn

In de fase waarin u veel klachten (hoge reactiviteit) ervaart is er een groot verschil tussen bewegen en belasten. Met belasten bedoelen we het tillen, heffen, grijpen en overmatig gebruiken van de arm. Dit is in deze fase niet handig vanwege de mogelijke ontsteking of beschadiging die aanwezig is in de schouder. Echter kan het nooit kwaad om de arm (onbelast) in beweging te houden. Door te blijven bewegen gaat er meer bloed richting het gebied wat onrustig is (dus wat klachten geeft), hierdoor is er meer kans en mogelijkheid op herstel. Let wel onbelast bewegen betekent dat de schouder of arm waar u klachten aan heeft door een externe factor (bijvoorbeeld de gezonde arm, katrol of handdoek) ondersteunt wordt tijdens het bewegen. 

Synoniem

Veel pijn, hevige schouderpijn, hoge reactiviteit, dikke schouder, niet meer kunnen bewegen 

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.