Fase 1 van het herstel - Dag 1 & 2

Leren lopen met krukken en het verbeteren van de beweeglijkheid van de knie.

1. Mobilisatie circulaties (enkel)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel, strek uw been uit en maak cirkels vanuit het enkelgewricht.

2. One leg Hip slide bridge

12x • 3 sets

Ga op je rug liggen en leg een handdoek onder je voet. Breng je billen van de grond. Schuif 1 been naar voren toe. Schuif vervolgens je been weer terug. Herhaal deze beweging en wissel daarna van been.

3. Quardiceps passief met handdoek

12x • 3 sets

Begin in ruglig met uw heupen en knien in 90 graden. Plaats uw voeten tegen de muur de muur op de handdoek (niet aangedane been onder het aangedane been). Begin vanuit deze positie met het op en neer schuiven tegen de muur.

4. Knie strekken in zit

15x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, strek vervolgens één been langzaam uit naar voren, breng hem vervolgens langzaam terug.

5. Passieve knie strekking

15x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, breng het niet aangedane been achter het aangedane been, strek vervolgens het been langzaam uit naar voren, breng hem vervolgens langzaam terug.

Fase 1 van het herstel - Dag 3 t/m 5

Start met fysiotherapie in de praktijk, het aanspannen van de bovenbeenspieren en het verbeteren van de beweeglijkheid van de knie.

1. Actieve quadriceps - knie in de bank

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, leg een klein handdoekje in de knieholte, kantel het bekken naar achteren (maak de rug bol), span het bovenbeen aan zodat de knie een klein stukje naar beneden wordt gedrukt en de voet los komt van de grond.

2. SLR (knie)

12x • 3 sets

Til uw been op. Het is belangrijk dat uw hele been gestrekt blijft. Hierdoor komt er rek op de achterkant van het bovenbeen.

3. One leg Hamstring Slide

15x • 3 sets

Ga op je rug liggen en leg een handdoek onder je voet. Schuif 1 been naar voren toe. Schuif vervolgens je been weer terug. Herhaal deze beweging en wissel daarna van been.

4. Quadriceps passief flexie en extensie

12x • 3 sets

Begin uitgestrekt in buiklig en kruis de enkel van uw aangedane been bovenop de enkel van uw niet aangedane been. Breng vanuit deze positie uw hakken naar uw billen zonder uw bovenbenen van de grond af te halen.

5. Actieve calf raise

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel en plaats je voeten op heupbreedte. Kruis de armen voor uw borst. Breng de voeten op de tenen.

Wat is een voorste kruisband reconstructie?

Op het moment dat je tijdens het sporten of in het dagelijks leven je voorste kruisband hebt gescheurd kan er gekozen worden voor een voorste kruisband reconstructie. Dit traject loopt via de orthopeed welke bepaald of u hier voor in aanmerking komt. Dit is afhankelijk van o.a. leeftijd, recidief, mentaliteit en het doel die u nog hebt. Op het moment dat u er voor in aanmerking komt zal u geopereerd worden waarna u vervolgens een 6-12 maanden traject fysiotherapie zal moeten volgen voor volledig herstel.

De oorzaak van voorste kruisband letsel

Voorste kruisband (ACL) letsel ontstaat meestal op een duidelijk aanwijsbaar moment, vaak op het moment dat u wil draaien, uw been blijft staan en de knie richting een buiging gaat. Soms gaat dit gepaard met een knappend geluid.

De symptomen van voorste kruisband letsel

Over het algemeen is er altijd sprake van een trauma zoals beschreven bij de oorzaak. Instabiliteit zijn veel voorkomende klachten die mensen aangeven. De instabiliteit van de knie kan gevoeld worden tijdens het sporten, maar ook bij normale activiteiten, zoals traplopen, lopen op oneffen ondergrond of uit een voertuig stappen. Daarnaast worden veel pijnklachten ervaren, de knie wordt vaak dik en soms ook blauw van kleur. Een niet volledige gescheurde kruisband geeft vaak meer pijn dan wanneer deze volledig gescheurd is. 

De operatie van de voorste kruisband reconstructie

Bij een voorste kruisband reconstructie reconstructie wordt in eerste instantie het kapotte weefsel in het kniegewricht verwijderd, de oude voorste kruisband wordt opgeruimd evenals de meniscus die bijgewerkt of gehecht zal worden. Na het schoonmaken van het gewricht wordt een pees uit bijvoorbeeld de hamstring, kniepees of de bovenbeenspier pees gebruikt voor het maken van een nieuwe voorste kruisband. Deze band wordt stevig vast gezet in het bot van het boven- en onderbeen. Na het netjes dichten van de wond is de nieuwe voorste kruisband een feit.

Fases van herstel

Fase 1 - 0-4 weken: verminderen pijn/zwelling, buiging en strekking behouden, 20% belasting, dragen van een brace.
Fase 2 - 4-6 weken: verminderen pijn/zwelling, krukken afbouwen, voorzichtig beginnen met trainen, dragen van een brace. 
Fase 3 - 6-8 weken: volledig bewegingstraject, brace geleidelijk afbouwen, opbouwen krachttraining. 
Fase 4 - 8-12 weken: volledige gewichtsbelasting, brace alleen buiten, opbouwen van kracht en balans.
Fase 5 - 12-16 weken: geen beperkingen meer, geen brace, zware kracht en balanstraining. 
Fase 6 - 16-20 weken: return to sport

Advies

Hieronder staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken na een voorste kruisband reconstructie. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist. 

Synoniem

Voorste kruisband letsel, voorste kruisband reconstructie vkb, instabiliteit, anterior cruciate ligament, acl, acl tear