CWK | Zittend | Rekken trapezius | Fysioefeningen.nl | Breda

A-specifieke nekklachten

Aspecifieke nekklachten komen erg vaak voor. Ruim 60% van de Nederlanders heeft in zijn of haar leven last van nekpijn. Aspecifiek wil zeggen dat er geen duidelijke oorzaak is voor de klachten die u ervaart. Aspecifieke nekklachten kunnen een afwijkend beloop hebben, dat wil zeggen dat de klachten langer dan 6 weken duren.

Start hier met oefeningen voor de aspecifieke nekklachtenKlik hier voor meer informatie over de aspecifieke nekklachten

1. Actieve nekflexie tegen zwaartekracht

8x • 3 sets

Ga op de rug liggen, zorg dat het hoofd in één lijn ligt, trek vervolgens de kin in. Terwijl u deze intrekt brengt u het hoofd naar voren, waardoor het hoofd los komt van de bank.

2. Chin in rotatie

8x • 2 sets

Houdt uw hoofd neutraal, trek uw kin in en plaats uw wijsvinger vervolgens op uw kin. Kijk nu terwijl u uw kin ingetrokken heeft naar links en vervolgens naar rechts. Herhaal dit.

3. Actieve lateroflexie tegen zwaartekracht

8x • 3 sets

Ga op uw zij liggen en houdt uw hoofd neutraal. Laat uw hoofd nu langzaam opzij zakken terwijl u naar voren blijft kijken. Trek uw hoofd vervolgens weer rustig terug naar de beginpositie. Herhaal dit.

4. Actief trapezius met weerstand

8x • 3 sets

Breng uw hand tegen uw gezicht aan de kant waar u rek wilt creëren. Duw vervolgens met die hand tegen het hoofd en duw ook met het hoofd tegen uw hand.

5. Cervicale rol

8x • 3 sets

Houdt het hoofd in een neutrale stand, trek vervolgens de kin in en rol terwijl uw kin ingetrokken is uw hoofd naar links en naar rechts.

6. Rekken trapezius

Leg de arm op het hoofd aan de zijde die u wilt rekken. Breng vervolgens het hoofd schuin opzij. Houdt dit 15 seconden vast en laat het weer los. Herhaal dit.

7. Zit rekking levator

8x • 3 sets

Ga zitten op de stoel en kijk naar beneden. Breng vervolgens de linker arm achter de stoel en draai uw kin terwijl u nog naar beneden kijkt naar uw rechterschouder. Herhaal dit ook terwijl u uw rechterarm achter uw stoel houdt en uw kin terwijl u naar beneden kijkt naar uw linkerschouder draait.

Wat zijn aspecifieke nekklachten?

Aspecifiek wil zeggen dat er geen duidelijke oorzaak is voor de klachten die u ervaart. Aspecifieke nekklachten kunnen een afwijkend beloop hebben, dat wil zeggen dat de klachten langer dan 6 weken duren.

De oorzaak van aspecifieke nekklachten

De oorzaken van aspecifieke nekklachten kunnen sterk uiteen lopen. Denk hierbij aan een overbelasting, verkeerde beweging of een verkeerde houding.

De behandeling van aspecifieke nekklachten

Uit onderzoek blijkt dat een aantal behandelingen van de fysiotherapeut met voorlichting en oefeninstructie gericht op zelfmanagement erg effectief is. Het goede nieuws is dat 50% - 70% van de patiënten met aspecifieke nekklachten binnen enkele maanden hersteld.

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.