1. Mobilisatie circulaties (enkel)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel, strek uw been uit en maak cirkels vanuit het enkelgewricht.

2. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

3x • 12 sets

Zet uw handen tegen bijvoorbeeld de tafel en plaats uw aangedane been voor het niet aangedane benen en breng uw lichaam voorwaarts. Let op dat de hak van het aangedane been op de grond blijft staan.

3. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Ga op de grond zitten en plaats uw rug tegen de muur. Doe het stiek om uw voeten en trek het stiek naar u toe.

4. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats uw voeten op heupbreedte en neem met de handen steun tegen een muur. Zorg dat de hakken op de grond blijven staan en breng uw knieën naar voren.

5. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats de aangedane voet op een handdoek en neem steun met de handen tegen de muur. Breng vervolgens uw romp naar voren.

6. Actieve calf raise

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel en plaats je voeten op heupbreedte. Kruis de armen voor uw borst. Breng de voeten op de tenen.

Wat is hoge reactiviteit in de enkel (veel pijn)?

Enkelklachten zijn veel voorkomend en kunnen sterk verschillen van aard. Voorbeeld van klachten kunnen stijfheid, scherpe/stekende of zeurende pijn zijn. Daarbij kunnen de klachten verschillen van ernst afhankelijk van bepaalde activiteiten of intensiteit. Het ontstaan van de klachten kan zowel zonder trauma moment als met trauma moment zijn. De locatie van de klachten kan meer duidelijkheid geven over de behandelmethode.

In de fase waarin u veel klachten (hoge reactiviteit) ervaart is er een groot verschil tussen bewegen en belasten. In beweging blijven is goed, maar belangrijk is om dit binnen de pijngrens te doen. Belasten wil dus zeggen dat als u de pijn op voelt komen, de beweging staakt en rust neemt tot de klachten weer minder worden. Een voorbeeld hiervan is een klein stukje netjes lopen zonder afwijkend looppatroon dan een lang stuk mank lopen. Door te blijven bewegen gaat er meer bloed richting het gebied wat onrustig is (dus wat klachten geeft), hierdoor is er meer kans en mogelijkheid op herstel. Beweegoefeningen zijn bijvoorbeeld, fietsen, roeien, kleine stukjes wandelen of simpele beweegoefeningen waarbij u kunt schuiven met een handdoek.

De behandeling van een posterieur impingement

De behandeling zal voornamelijk bestaan uit oefentherapie waarbij de belasting en belastbaarheid in acht genomen wordt. Zodra het weefsel wat aangedaan is rustig is en klaar is om de oefentherapie uit te breiden kan dit uitgebreid worden naar krachtoefeningen eventueel opbouwend naar sportspecifieke oefentherapie. 

Synoniem

Enkel pijn, veel pijn, pijnklachten, blessure, letsel

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.