Enkel | Zittend | Zittende actieve calf raise | Fysioefeningen.nl | Breda

Achterzijde inklemming (Posterieur impingement)

Bij een enkel impingement is er sprake van een inklemming tussen het sprongbeen (talus) en het scheenbeen (tibia) ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. Het impingement kan aan de voorzijde (anterieur impingement) van de enkel plaatsvinden maar ook aan de achterzijde (posterieur impingement) van de enkel.

Start hier met oefeningen voor een achterzijde inklemmingKlik hier voor meer informatie over een posterieure inklemming

1. Rekking teen extensoren (voet)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel. Omdat de achterkant van de voet en de voorkant van de voet met beide handen. Zorg dat u dit goed fixeert. Beweeg volgende de tenen langzaam omhoog en omlaag.

2. Actieve calf raise

12x • 3 sets

Pak een stevige stoel, ga erop zitten en zorg voor een actieve houding waarbij de rug los is van de leuning. Plaats de voeten op ongeveer heupbreedte, kruis de armen voor de borst, breng de hakken zover mogelijk van de grond en laat ze vervolgens tot net boven de grond weer zakken.

3. Calf raise met weerstand

12x • 3 sets

Pak een stevige stoel, Neem plaats op een stoel, leg uw handen op de bovenbenen. Breng de hak van de grond en geef druk naar beneden terwijl u de beweging maakt.

4. Donkey calf raise

12x • 3 sets

Zorg voor een voorwaartse steun en plaats de voeten op heupbreedte. Kom vervolgens op de tenen staan.

5. Calf Raise twee benen

12x • 3 sets

Sta met 2 voeten op de grond. Ga met 2 voeten tegelijk op je tenen staan. Vervolgens laat je je weer rustig naar beneden zakken totdat je voeten weer op de grond staan. Herhaal deze beweging

6. Excentrisch calf raise op step

12x • 3 sets

Sta met 2 voeten op de rand van de step. Zorg ervoor dat de hakken los zijn van de step. Ga met 2 voeten tegelijk op je tenen staan. Vervolgens laat je je weer rustig naar beneden zakken totdat je voeten weer in een lijn met de step staat. Herhaal deze beweging

7. Running man staand met Bosu bal (knie)

12x • 3 sets

Ga op de zwarte kant van de Bosu bal staan. Strek uw ene been naar achteren uit en uw arm eventueel naar voren om balans te houden. Het standbeen probeert u zo goed mogelijk te stabiliseren en is licht gebogen.

8. Balans (enkel)

12x • 3 sets

Plaats het balanskussen in een veilig omgeving met eventueel een antislip matje onder het kussen bij een gladdere vloer. Zet eerst beide benen op het matje, breng vervolgens een been naar voren en houdt deze positie vast.

9. Staand Star excursion balance test (knie)

12x • 3 sets

Dit is een balans test/ oefening. Er worden 8 denkbeeldige lijnen uitgelegd onder hoeken van 45 graden. Probeer elke lijn met 1 been zo ver mogelijk te reiken met uw voet. U begint met de lijn naar voren toe. Het standbeen buigt als u de beweging met uw andere been maakt.

Step

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct de step via onze partner
Met deze step verbeter je kracht en stabiliteit van diverse gewrichten

Wat is een posterieur impingement?

Pijnklachten aan de achterzijde van de enkel kunnen duiden op een mogelijk inklemming van weefsel aan de achterkant van het enkelgewricht (posterieur impingement). Hierdoor kan het enkelgewricht minder makkelijk bewegen en word je geremd in de beweging naar achteren. Dit geeft een beperkend gevoel in de enkel en kan eveneens gepaard gaan met pijnklachten.

De oorzaak van een posterieur impingement

Diverse oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt aan de achterzijde van de enkel (os trigonum). Door een verzwikking, ongeluk of een overig traumatisch moment kunnen diverse structuren beschadigd raken, de kans bestaat dat kapot weefsel (loose bodies) losraken en tussen het gewricht komen te zitten. Mensen die regelmatig door hun enkel gaan of voetballers die vaak in de grond schieten kunnen te maken krijgen met deze klachten vanwege het feit dat er bij ieder traumatisch moment schade en losse fragmenten ontstaan. Daarnaast kan een fors trauma ervoor zorgen dat weefsel rondom het enkelgewricht gaat zwellen wat ook voor een beperking kan zorgen. 

Een andere oorzaak voor het ontstaan van deze inklemming is een overbelasting van het enkelgewricht met als gevolg zwelling van het gewrichtskapsel (dit is een vlies rondom het enkelgewricht met een normale hoeveelheid vocht erin). Bij veel belasting kan dit vocht overmatig geproduceerd worden waardoor er zwelling in de enkel komt te zitten en het geïrriteerd raakt. De toename van zwelling is een ruimte innemend proces waardoor dit klachten kan geven in de enkel. Deze klachten komen veel voor bij bijvoorbeeld balletdansers die veel op hun tenen dienen te staan. 

Deze twee oorzaken kunnen ervoor zorgen dat er een bewegingsbeperking en pijnklachten in de enkel ontstaan. Omdat deze klachten vaak erg lijken op achillespeesklachten is het lastig om deze inklemming als fysiotherapeut vast te stellen. Echter heeft de fysiotherapeut een specifieke test waarbij er duidelijk verschil gemaakt kan worden tussen achillespees klachten of een inklemming.

De symptomen van een posterieur impingement

Mensen met een voorzijde inklemming geven vaak stekende pijn klachten aan de achterzijde van de enkel (tussen de beide enkelknobbels) zonder uitstraling naar andere gebieden. Deze klachten nemen toe bij het op de tenen staan, afzetten met bijvoorbeeld rennen of bij het beoefenen van diverse sporten.

De behandeling van een posterieur impingement

Afhankelijk van de ernst van de klachten dient dit behandeld te worden door een orthopedisch specialist in het ziekenhuis. Met een kijkoperatie kunnen ze vaak een deel van het gewricht schoonmaken of het fragment wat tussen het gewricht zit verwijderen. Dit is een relatief simpele ingreep waarbij de revalidatie ongeveer 6 tot 12 weken duurt. 

Als de klachten niet ‘ernstig’ genoeg zijn dan kan de fysiotherapeut jou helpen met het bevorderen van de beweeglijkheid van het gewricht en het verbeteren van de stabiliteit (stijfheid) in de enkel. De hersteltijd van deze klachten duurt ongeveer 6 tot 12 weken voordat het mogelijk is om resultaat te zien.

Synoniem

Posterieur impingement, inklemming achterzijde enkel, inklemming

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.