Mobilisaties enkel

Om de beweeglijkheid te verbeteren van de enkel kan er gebruik worden gemaakt van mobiliserende oefeningen. Vindt hier je mobiliserende oefeningen voor de enkel.

Start hier met mobiliserende oefeningen voor de enkelKlik hier voor meer informatie over mobilisaties van de enkel

1. Mobilisatie circulaties (enkel)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel, strek uw been uit en maak cirkels vanuit het enkelgewricht.

2. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats de aangedane voet op een handdoek en neem steun met de handen tegen de muur. Breng vervolgens uw romp naar voren.

3. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

3x • 12 sets

Zet uw handen tegen bijvoorbeeld de tafel en plaats uw aangedane been voor het niet aangedane benen en breng uw lichaam voorwaarts. Let op dat de hak van het aangedane been op de grond blijft staan.

4. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Ga op de grond zitten en plaats uw rug tegen de muur. Doe het stiek om uw voeten en trek het stiek naar u toe.

Mobilisaties

Mobilisaties zijn actieve of passieve bewegingen in het gewricht. Met als doel het voorkomen en/of verbeteren van een verminderde beweeglijkheid (mobiliteit) van het gewricht. Bij actieve mobilisaties gaat het om oefeningen waar je het gewricht zelf in beweging brengt. Bij passieve of geleid actieve mobilisaties helpt je therapeut mee in de mobiliserende beweging. De beperkte gewrichtsbeweeglijkheid kan klachten geven of klachten onderhouden. De oorzaak zou kunnen liggen in verkorte spieren, meestal bevindt de oorzaak van de beperkte beweeglijkheid zich echter in het gewrichtskapsel. Of in de bijbehorende ligamenten. Om de beperkte beweeglijkheid op te lossen dienen mobilisaties van het gewricht uitgevoerd te worden. Door het uitvoeren van mobiliserende oefeningen help je in het herstellen van de normale beweeglijkheid in het gewricht. De volledige bewegingsuitslag van een gewricht noemen we ook wel 'Range of Motion' (ROM).

Mobilisaties enkel

In de enkel kan een beperkte beweeglijkheid zich op meerdere manieren uitten. Het zou problemen kunnen geven in het afwikkelen van de voet bij het wandelen. Ook is bekend dat de beweeglijkheid van het onderste spronggewricht een rol speelt in de demping van de voet. Door middel van specifiek mobiliserende oefeningen voor de enkel kan het herstel van de beweeglijkheid van de enkel worden ondersteund.

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.