Voet | In stand | Bal rollen met voet | Fysioefening.nl | Breda

Hielspoor

Hielspoor is een veel voorkomende klacht aan de onderzijde van de hak. De tijd van herstel is meestal lang omdat er lastig grip op te krijgen is. Er zijn diverse behandelmogelijkheden die onderin verder beschreven staan. Het belangrijkste is om altijd te starten met diverse oefeningen om te herstellen.

Start hier met oefeningen voor hielspoorKlik hier voor meer informatie over hielspoor

1. Peesplaat (flexoren) rek

12x • 3 sets

Ga met de voet in een deurpost of tegen een muur aan staan. Plaats de tenen tegen de muur of het kozijn. Behoudt deze positie een aantal seconden en ontspan daarna weer.

2. Gastrocnemius rek in stand

12x • 3 sets

Plaats een been ruim achter het andere been. Breng de voorste knie iets naar voren toe. Zorg ervoor dat beiden hakken op de grond blijven.

3. Soleus rek in zit

12x • 3 sets

Ga zitten op een stoel. Plaats de handdoek om de voet ter hoogte van de tenen. Zorg dat je een beetje op het randje van de stoel zit, zodat het been met de knie gestrekt en met de hak op de grond is. Trek, met behulp van de handdoek, de tenen naar je toe en houd de hak op de grond.

4. Bal rollen met de voet

20x • 3 sets

Ga met één voet op de bal staan. Plaats de bal op de gevoelige plek. Rol vervolgens het balletje een klein stukje naar voren en naar achteren. Let op: blijf druk geven op de bal.

5. Axiale druk plantair- en dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats de voeten in schrede stand. Buig de achterste knie naar voren en strek de voorste knie. Je kunt eventueel steun nemen tegen de muur.

6. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats de voeten op heupbreedte en neem met de handen steun tegen een muur. Zorg dat de hakken op de grond blijven staan en breng de knieën naar voren.

Triggerpoint bal

Hard. Compact. Kwalitatief.

Onze experts adviseren deze triggerpoint bal. Bestel hier direct via Gymna
Met deze triggerpoint bal verminder je de stijfheid en vergroot je de mobiliteit van diverse gewrichten.

Foamroller

Hard. Compact. Kwalitatief.

Met deze foamroller verminder je de stijfheid van diverse spieren

Wat is hielspoor (fasciopathie plantaris)?

Hielspoor is een veel voorkomende klacht aan de onderzijde van de hak. De tijd van herstel is meestal lang, omdat er lastig grip op te krijgen is. Hielspoor wijst op de aanwezigheid van verkalking op de aanhechting aan de onderzijde (calcaneus) van de hak of op aanwezigheid van een verdikking van de peesplaat in de voorvoet (fasciopathie plantaris). Eerder dacht men dat bij iedere hielspoor klacht er een ontsteking aanwezig was aan de onderzijde van de voet, dit werd een fasciitis plantaris genoemd. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat dit absoluut niet altijd zo is. Vandaar dat de term veranderd is naar fasciopathie plantaris wat wil zeggen: een verminderde kwaliteit van de pees aan de onderzijde van de voet.

De oorzaak van hielspoor

De oorzaak voor hielspoor is meestal multifactorieel. Overgewicht, verminderde kwaliteit van schoeisel, het overmatig dragen van slippers, de aanwezigheid van een platvoet, veel op blote voeten lopen en overbelasting zijn mogelijke oorzaken voor het ontstaan van deze klachten.

De symptomen van hielspoor

De klachten worden omschreven als stekende pijn aan de onderzijde van de hak welke zeer aanwezig zijn de eerste paar passen uit bed, bij het lopen na een periode van stilzitten en bij druk op de hak. Op het moment dat de klachten meer naar de voorvoet zitten, geven mensen dit juist andersom aan. De klachten worden ervaren na een langere periode van belasten, lang lopen, lang staan en sporten. Dit geeft juist een toename van de klachten. De reactie van deze activiteiten komt meestal pas achteraf. Dit neigt meer te gaan naar een ontstekingsbeeld.

De behandeling van hielspoor

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt er niet één specifieke behandeling te zijn die helpt tegen hielspoor. Echter zijn er diverse vormen van therapie mogelijk om te kijken of de klachten onderaan de hak verminderen. Denk hierbij aan shockwave therapie (ESWT), Percutane Electrolyse Therapie (EPTE),  spierversterkende oefeningen, rekoefeningen en myofasciale technieken. 

Afhankelijk van de duur van de klachten (>12 weken) kan er gestart worden met ESWT in combinatie met spierversterkende oefeningen van de kuitspieren. Mocht dit na drie behandelingen geen effect geven dan kan er eventueel nog overgestapt worden op EPTE. Myofasciale technieken (massage technieken) en rekoefeningen dienen naast beide interventies uitgevoerd te worden en kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de pees en het verminderen van de stijfheid van de kuitspieren. 

Daarnaast is het belangrijk om de belasting op de pees onderop de voet te verlagen door meer rekening te houden met de belasting en de belastbaarheid van jezelf maar ook van de voet lokaal. Op een schaal van 0-10 (waarbij 0 geen last is en 10 maximaal) zal je er voor moeten zorgen dat de klachten maximaal een 4 à 5 zijn in het dagelijks leven, tijdens sporten en vooral ook de reactie daarna. 

Als je hier goed rekening mee houdt dan kan je er vanuit gaan dat deze klachten over het algemeen verdwijnen tussen de 6 tot 12 weken. In het minste geval zie je soms dat mensen een jaar bezig zijn voordat zij volledig zijn hersteld.

Wat soms nog kan helpen is een bezoekjes brengen aan de podotherapeut, een strassburg sock dragen of een hakverhoging in de zool.

Synoniem

Hielspoor, fasciopathie plantaris, fasciitis plantaris, hakpijn, hielpijn, ontsteking onder de hak, peesplaat ontsteking

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.