1. Mobilisatie circulaties (enkel)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel, strek uw been uit en maak cirkels vanuit het enkelgewricht.

2. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

3x • 12 sets

Zet uw handen tegen bijvoorbeeld de tafel en plaats uw aangedane been voor het niet aangedane benen en breng uw lichaam voorwaarts. Let op dat de hak van het aangedane been op de grond blijft staan.

3. Axiale druk plantair- en dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats uw voeten in schrede stand, buig de achterste knie naar voren en strek de voorste knie. U kunt eventueel steun nemen tegen de muur.

4. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Ga op de grond zitten en plaats uw rug tegen de muur. Doe het stiek om uw voeten en trek het stiek naar u toe.

5. Mobilisatie dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats de aangedane voet op een handdoek en neem steun met de handen tegen de muur. Breng vervolgens uw romp naar voren.

6. Mobilisatie talus (enkel)

12x • 3 sets

Plaats een stiek rondom het enkelgewricht bij het aangedane been, plaats het aangedane been voor het niet aangedane ben en breng de knie van het niet aangedane been naar de grond. Plaats een gewicht op de knie van het aangedane been en breng uw lichaam voorwaarts.

7. Star excursion balance

15x • 3 sets

Ga op één been staan, tik vervolgens in diverse richtingen de grond aan, probeer niet te steunen op het been wat de grond aantikt. De richting zijn zichtbaar op de videoinstructie.

8. Balans (enkel)

12x • 3 sets

Plaats het balanskussen in een veilig omgeving met eventueel een antislip matje onder het kussen bij een gladdere vloer. Zet eerst beide benen op het matje, breng vervolgens een been naar voren en houdt deze positie vast.

9. Balans bal gooien

3x • 12 sets

Pak een medicinbal en ga recht op een been staan. Houdt de bal met beide handen vast en gooi deze vervolgens terwijl je balanceert op een been omhoog. Vang de bal vervolgens met beide handen en herhaal dit. Blijft constant op een been staan.

10. Statische Lunge met verhoging

12x • 3 sets

Maak een uitvalspas op de step. Zorg ervoor dat je op je tenen land bij het maken van de uitvalspas

Wat is een inversietrauma (enkelband letsel)?

Een inversietrauma is één van de meest voorkomende oorzaken voor enkelklachten. Een inversietrauma wordt in de volksmond ook wel het 'door de enkel gaan' genoemd.

De oorzaak van een inversietrauma

Meestal ontstaan deze klachten tijdens het beoefenen van sport, het missen van een afstapje of het omslaan door bijvoorbeeld een losse tegel. De enkelbanden komen aan de buitenkant van de enkel op rek. Op het moment dat de druk dusdanig groot wordt op de enkelbanden kan er een verrekking, scheurtje of volledige scheur in komen. Dit geeft een zeer pijnlijk moment waarna er (afhankelijk van de ernst) regelmatig een ‘ei’ (zwelling) op de enkel ontstaat. Dit kan gepaard gaan met blauw verkleuring en een gevoel van koude voeten.

De symptomen van een inversietrauma

De klachten worden vaak omschreven als stekende pijn klachten aan buitenzijde van de voet welke verergeren bij steun toename, het draaien van de voet naar binnen of bij lopen.. In eerste instantie is het belangrijk om de voet in beweging te houden en de drukbelasting er wat af te halen.

De behandeling van een inversietrauma

Door te blijven bewegen gaat er meer bloed richting het gebied wat onrustig is (dus wat klachten geeft), hierdoor is er meer kans en mogelijkheid op herstel. Beweegoefeningen zijn bijvoorbeeld, fietsen, kleine stukjes wandelen of simpele beweegoefeningen waarbij u kunt schuiven met een handdoek. Afhankelijk van de ernst van de klachten dient dit behandeld te worden door een orthopedisch specialist in het ziekenhuis. Als de klachten niet ‘ernstig’ genoeg zijn dan kan de fysiotherapeut u helpen met het bevorderen van de beweeglijkheid van het gewricht en het verbeteren van de stabiliteit (stijfheid) in de enkel. Deze therapievorm duurt ongeveer 6 weken tot 6 maanden voor volledig herstel.

Wist u dat?

Het belasten van de enkel na een inversietrauma juist erg goed is voor het herstel. Uiteraard kan dit alleen als er geen breuk aanwezig is. Doe dit niet overmatig maar door hem te geleidelijk te belasten is het een goede stimulans voor herstel. 

Wist u dat?
Er een eeuwige discussie rond gaat omtrent wel of niet tapen bij deze klachten? Recent onderzoek wijst uit dat 6 weken tapen volstaat zodat er niet nogmaals in een korte periode eenzelfde soort trauma ontstaat of de kans in ieder geval kleiner is. Let wel, tape zorgt niet voor het herstel maar zorgt voor het verminderen van de kans om er nogmaals doorheen te gaan.

Synoniem

Inversietrauma, door de enkel gaan, omzwikken, ei op de enkel, dikke enkel

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.