Kaak | Zittend | Massage kauwspier | Fysioefeningen.nl | Breda

Kaak klachten

De kaakgewrichten gebruiken we natuurlijk dagelijks. Bij praten, eten, tandenpoetsen en ga zo nog maar even door. Diverse problemen aan de kaak kunnen voor veel klachten zorgen. Hieronder staan een aantal oefeningen die je kan toepassen bij het hebben van kaak klachten.

Start hier met oefeningen voor de kaakKlik hier voor meer informatie over de kaak

1. Massage kauwspier (kaak)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel, plaats de wijsvinger en middelvinger ter hoogte van de oorlel en ga ongeveer 2 centimeter naar het midden van de wang. Maak cirkelvormige bewegingen op het pijnlijke punt.

2. Scharnieroefening (kaak)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel, plaats de wijsvinger en middelvinger ter hoogte van de oorlel en ga ongeveer 2 centimeter naar het midden van de wang. Breng de tong tegen uw gehemelte, open en sluit heel bewust de kaak.

3. Yoda (kaak)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel. Open zo ver mogelijk de mond en houdt deze positie even vast. Beweeg de onderkaak zo ver mogelijk naar voren en houdt deze positie even vast. Sluit vervolgens bijna de mond, waarbij de onderkaak weer in 'normaal positie' wordt gebracht. Open en sluit de mond nogmaals een aantal keer waarbij de 'normaal positie' van de onderkaak wordt gehandhaafd.

Trainingsmateriaal nodig?

Wil jij lekker aan de slag maar heb je niet alle materialen in huis? Hier is alle uitrusting te vinden om direct te starten.

Koop nu
Hier kan men een dumbell, elastiek en foamroller aanschaffen/kopen.

Elastiek

Stabiliteit. Weerstand. Divers.

Hier kan men elastieken kopen om mee te oefenen.

De kaak

De kaakgewrichten (Temporomandibulair gewricht of TMJ) hebben hun kom op de schedel net voor de gehoorgang en hun kop op het uiteinde van de onderkaak. Tussen kop en kom is een discus of meniscus gelegen. Net als alle andere gewrichten in het bewegingsapparaat kunnen ook de kaken aanleiding geven tot pijn met of zonder functiestoornissen, zoals beperkingen, blokkades of (sub)luxaties. Zo kunnen vanzelfsprekende zaken als iets afbijten, het kauwen van voedsel of geeuwen een probleem gaan vormen.
Soms zijn structurele veranderingen een bron van klachten; denk aan een slecht zittende prothese, afwijkingen in het gebit, artrose. Maar zeker zo vaak spelen gewoontes een rol: bijvoorbeeld het veelvuldig kauwen of zuigen op snoepjes, op de wang of de nagels bijten, tandenknarsen of kaakklemmen (bruxisme).

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.