Knie | Zittend | Actieve extensie | Fysioefeningen.nl | Breda

Knie artrose

Knie artrose is een veel voorkomend probleem. Dit kan een mogelijke oorzaak zijn voor de pijnklachten in de knie. Vaak uit dit zich aan de binnenzijde van het kniegewricht. Door de pijnklachten kunt u in lichte, matige of zware mate belemmering ondervinden bij uw dagelijkse activiteiten of bij het uitvoeren van uw sport. Door de juiste oefeningen te doen kunt u de pijn verminderen.

Start hier met oefeningen voor knie artroseKlik hier voor meer informatie over knie artrose

1. Knie strekken in zit

15x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, strek vervolgens één been langzaam uit naar voren, breng hem vervolgens langzaam terug.

2. Quardiceps passief met handdoek

12x • 3 sets

Begin in ruglig met uw heupen en knien in 90 graden. Plaats uw voeten tegen de muur de muur op de handdoek (niet aangedane been onder het aangedane been). Begin vanuit deze positie met het op en neer schuiven tegen de muur.

3. SLR (knie)

12x • 3 sets

Til uw been op. Het is belangrijk dat uw hele been gestrekt blijft. Hierdoor komt er rek op de achterkant van het bovenbeen.

4. Actieve quadriceps - knie in de bank

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, leg een klein handdoekje in de knieholte, kantel het bekken naar achteren (maak de rug bol), span het bovenbeen aan zodat de knie een klein stukje naar beneden wordt gedrukt en de voet los komt van de grond.

5. Abductie in zijlig

15x • 3 sets

Ga op de niet aangedane zijde liggen, draai het bovenste been naar binnen en breng het been een stuk omhoog. Let op de heupen en het bekken mogen niet naar achteren draaien.

6. Bruggetje maken

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, buig de knieën en zet de voeten op de grond, kantel het bekken naar achteren, span de buikspieren aan, kom vervolgens met de billen omhoog.

7. Squat actief bij stoel

20x • 3 sets

Ga rechtop staan met het gezicht naar de tafel met twee handen op de tafel. Plaats uw voeten schouder breed uit elkaar. Zak naar beneden, tot halverwege, terwijl u uw knieën buigt. De knieën gaan daarbij over de tenen heen. Wanneer u voelt dat uw hielen omhoog beginnen te komen, ga dan weer rechtop staan. Herhaal dit 20 keer.

8. Donkey kick

12x • 3 sets

Donkey kick, ga ophanden en knieen zitten. Beweeg vervolgens je been naar achter waarbij je knie gebogen blijft. Herhaal de beweging.

Fitness mat

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct de fitness mat via onze partner
Deze fitness mat kan gebruikt worden bij verschillende oefeningen

Wat is knie artrose?

Het verminderen van de kwaliteit van het kraakbeen van de knie botten (tibia, fibula, femur en patella) is een normaal verouderingsproces, in de volksmond wordt dit artrose of slijtage genoemd. Hierdoor ontstaan er problemen rondom de knie en worden vaak pijnklachten ervaren aan de binnenzijde van de knie.

De oorzaak van knie artrose

De oorzaak van artrose in de knieën is vaak een normale verouderingsproces. Een afwijkende stand van de benen, een langdurige en ongelijkmatige belasting, maar ook reuma en de gevolgen van een ongeluk hebben invloed op het ontstaan van knie artrose op latere leeftijd.

De symptomen van knie artrose

Ochtendstijfheid in de knie is één van de meest voorkomende symptomen van de aanwezigheid van vermindering van kwaliteit van kraakbeen van de knie botten. Op het moment dat er meer beweging plaatsvindt in de knie neemt de stijfheid over het algemeen af, helaas komt de stijfheid weer terug na een langere tijd stilzitten. De pijnklachten worden omschreven als stekende pijnklachten tijdens het draaien op de knie terwijl men er op staat, bij hurken, lang lopen en lang staan.

De behandeling van knie artrose

Met belasten wordt bedoeld dat je niet te vaak achter elkaar moet draaien op de knie, traplopen, hurken, bukken, zwaar tillen, te veel lange afstanden moet lopen of te lang moet staan. Dit vanwege het feit dat dit belastende bewegingen zijn voor het kniegewricht. Echter kan het nooit kwaad om de knie (onbelast) in beweging te houden. Door te blijven bewegen gaat er meer bloed richting het gebied wat onrustig is (dus wat klachten geeft), hierdoor is er meer kans en mogelijkheid op herstel. Beweegoefeningen zijn bijvoorbeeld, fietsen, roeien, kleine stukjes wandelen of simpele beweegoefeningen waarbij je kunt schuiven met een handdoek. Het starten van een beweegprogramma bij de diagnose ‘vermindering van kraakbeen van de knie botten’ is essentieel voor mogelijk herstel. 

Het belangrijkste wat je dient te doen met deze klachten is dat je het principe van belasting en belastbaarheid van de knie begrijpt. Dit principe omschrijft een verschil tussen belasten en bewegen.

Wist je dat?

Recent onderzoek twee groepen mensen heeft onderzocht waarvan de ene groep pijnklachten had in de knie en de andere groep geen pijnklachten. Er werd van beide groepen een foto (x-ray) gemaakt om te kijken of zij mogelijke slijtage hadden in het kniegewricht. De conclusie van het onderzoek was dat zowel in de groep met als in de groep zonder pijnklachten slijtage aanwezig was in de knie. Dit betekent dus dat niet iedere slijtage die zichtbaar is op een x-ray of scan daadwerkelijk de pijnklachten in de knie hoeft te verklaren.

Synoniem

artrose van de knie, knie artrose, slijtage van de knie, beschadiging van het kraakbeen.

Resistance band

Hard. Compact. Kwalitatief.

Met deze resistance band verbeter je spierkracht van diverse gewrichten
Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.