Leren lopen met krukken.

Knie operaties

Bij het ontstaan van knieproblemen is het vaak noodzakelijk om een operatie te ondergaan om klachten te verminderen of om van klachten af te komen. Hieronder vind je een overzicht van diverse knie operaties en advies voor de therapie na de operatie.

Kies hier jouw knie operatieKlik hier voor meer informatie over knie operaties
 • Quadriceps / In ruglig / Passief flexie extensie handdoek / Fysioefeningen.nl / Breda

  Voorste kruisband reconstructie

  Voorste kruisband reconstructie
 • Quadriceps / In ruglig / Passief flexie extensie handdoek / Fysioefeningen.nl / Breda

  Meniscectomie

 • Quadriceps / In ruglig / Passief flexie extensie handdoek / Fysioefeningen.nl / Breda

  Meniscus hechting

De knie

Er zijn verschillende soort knieklachten, zo kunnen er klachten ontstaan aan het kniegewricht (bijvoorbeeld slijtage), aan de kniebanden (bijvoorbeeld een band die afscheurt), de spieren rondom de knie (spierscheuring), de zenuwen die langs de knie lopen (zenuwuitval) en aan de botten die het kniegewricht vormen (breuk van het bovenbeen). Het kniegewricht bestaat uit drie botstukken die betrokken zijn bij de bewegingen in de knie. Deze botstukken zijn het bovenbeen (femur), in het onderbeen het scheenbeen (tibia) en aan de voorzijde de knieschijf (patella). Het kniegewricht bestaat eigenlijk uit twee gewrichten, namelijk het gewricht tussen bovenbeen en het scheenbeen en het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen. Omdat deze twee gewrichten binnen één gewrichtskapsel liggen, wordt het functioneel als één gewricht gezien.

​Het kuitbeen (fibula), welke zich evenals het scheenbeen in het onderbeen bevindt en wel aan de buitenzijde, is niet betrokken bij het bewegen van het kniegewricht, maar bij de bewegingen van het enkelgewricht. Soms bevindt zich nog een extra beentje (sesambeentje) aan de achterzijde van het kniegewricht gelegen in de kuitspier. Dit laatste beentje speelt geen rol bij het kniegewricht.

Er zijn verschillende soort knieklachten, zo kunnen er klachten ontstaan aan het kniegewricht (bijvoorbeeld slijtage), aan de kniebanden (bijvoorbeeld een band die afscheurt), de spieren rondom de knie (spierscheuring), de zenuwen die langs de knie lopen (zenuwuitval) en aan de botten die het kniegewricht vormen (breuk van het bovenbeen).

Kortom: er kunnen diverse problemen optreden in het kniegewricht. Belangrijk is om een juiste diagnose te stellen, de oorzaak te achterhalen en hier specifiek op te behandelen en trainen.