Mobilisaties schouder

Om de beweeglijkheid te verbeteren in het schoudergewricht kan er gebruik worden gemaakt van mobiliserende oefeningen. Vindt hier je mobiliserende oefeningen voor de schouder.

Start hier met mobiliserende oefeningen voor de schouderKlik hier voor meer informatie over mobilisaties van de schouder

1. Mobilisatie abductie omhoog lopen

12x • 3 sets

Ga naast een muur staan en zorg dat de vingers de muur nog kunnen raken. Schuif met de vingers rustig omhoog tegen de muur, blijf hierbij binnen de pijngrens. Wanneer je niet meer verder kan, schuif dan rustig de vingers omlaag.

2. Circulatie mobilisatie

12x • 3 sets

Ga achter een stoel staan, zet je een been voor, met het aangedane schouder leun je op de leuning van de stoel, laat je aangedane schouder in de lucht hangen en maak langzame draaiende bewegingen.

3. Mobilisatie anteflexie met handdoek

15x • 3 sets

Pak de handdoek vast en zorg voor een gladde muur of deur. Schuif de handdoek rustig zover mogelijk omhoog, blijf hierbij wel binnen de pijngrens. Wanneer je niet meer verder kunt, schuif de handdoek weer rustig terug.

4. Anteflexie schouder

12x • 3 sets

Ga recht op de stoel zitten, pak de stok vervolgens met beide handen vast op schouderbreedte. Houd de stok boven de benen en breng deze vervolgens met gestrekte armen tot boven je hoofd. Vervolgens breng je de stok met gestrekte armen terug naar de beginpositie.

5. Anteflexie

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen. Breng de hand richting de schouder en breng vervolgens de elleboog omhoog. Strek hierna de arm volledig uit. Hierna brengt u de arm weer in dezelfde stappen terug naar beneden.

6. Retractie in zit

12x • 3 sets

Begin in zit met je rug van de leuning af. Leg je handen ontspannen op je schoot en breng vanuit deze positie je schouderbladen naar elkaar toe.

7. Schuiven met handdoek

12x • 3 sets

Begin zittend met je handen/ onderarmen voor je op de handdoek op de tafel. Schuif vanuit deze positie de handdoek zover mogelijk voor je uit.

8. Schuiven met de handdoek op tafel

12x • 3 sets

Plaats je handen op schouderbreedte op de handdoek. Schuif met gestrekte armen over de tafel heen. De romp beweegt ook mee naar voren. Kom omhoog en herhaal de beweging.

9. Passieve exorotatie met stok

20x • 3 sets

Pak de stok vast in beide handen. Positioneer de elleboog in 90 graden. Beweeg de stok van links naar recht waarbij de 90 graden in de elleboog gehandhaafd wordt.

10. Anteflexie met stok

20x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak een stok met twee handen vast, breng de stok vervolgens zo ver mogelijk naar achteren toe, breng de stok vervolgens weer langzaam terug naar voren.

11. Rondjes draaien

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, breng de hand richting de schouder, breng vervolgens de elleboog omhoog, strek nu de arm volledig uit, draai langzaam de gestrekte arm rechtsom en linksom.

12. In zit schouder rol (schouder)

12x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, breng de schouder omhoog, naar achteren en laat ze langzaam zakken, let op dat de armen ontspannen blijven

13. In zit Rotatie

12x • 3 sets

Pak met beide handen de stang vast, ga met gestrekte armen boven je hoofd, ga met links en rechts om en om steeds naar voren en zorg dat je hoofd hierbij niet beweegt

14. In zit horizontale endorotatie

12x • 3 sets

ga zitten op een bal of stoel, breng je ellenboog op schouder hoogte en zorg ervoor dat je hand naar voren wijst, gooi nu met de bal naar voren en kom weer terug naar je begin positie

15. Anteflexie lopen muur

12x • 3 sets

Ga voor de muur staan, zet je vingers tegen de muur, met je vingers loop je omhoog en daarna loop je weer terug.

16. In ruglig anteflexie + exorotatie

12x • 3 sets

Ga op uw rug liggen en pak met het dergelijke arm de bal. Zorg dat u de bal in uw handpalm vast heeft en houdt deze in een rechte lijn met uw elleboog. Duw de bal vervolgens naar het plafond. Beweeg uw arm vervolgens 2 keer naar buiten tot deze bijna de vloer raakt. Houdt ten alle tijden de bal vast. Herhaal dit.

17. Ruglig anteflexie elevatie

12x • 3 sets

Ga op uw rug liggen en pak met het dergelijke arm de bal. Zorg dat u de bal in uw handpalm vast heeft en houdt deze in een rechte lijn met uw elleboog. Duw de bal vervolgens naar het plafond. Beweeg uw arm vervolgens 2 keer omhoog, naast uw hoofd tot uw arm de grond bijna raakt. Houdt de bal constant op dezelfde manier vast. Herhaal dit.

Mobilisaties

Mobilisaties zijn actieve of passieve bewegingen in het gewricht. Met als doel het voorkomen en/of verbeteren van een verminderde beweeglijkheid (mobiliteit) van het gewricht. Bij actieve mobilisaties gaat het om oefeningen waar je het gewricht zelf in beweging brengt. Bij passieve of geleid actieve mobilisaties helpt je therapeut mee in de mobiliserende beweging. De beperkte gewrichtsbeweeglijkheid kan klachten geven of klachten onderhouden. De oorzaak zou kunnen liggen in verkorte spieren, meestal bevindt de oorzaak van de beperkte beweeglijkheid zich echter in het gewrichtskapsel. Of in de bijbehorende ligamenten. Om de beperkte beweeglijkheid op te lossen dienen mobilisaties van het gewricht uitgevoerd te worden. Door het uitvoeren van mobiliserende oefeningen help je in het herstellen van de normale beweeglijkheid in het gewricht. De volledige bewegingsuitslag van een gewricht noemen we ook wel 'Range of Motion' (ROM).

Mobilisaties schouder

De schouder is het gewricht die beschikt over de meeste bewegingsvrijheden. Door de vorm van het gewricht kan de schouder in vrijwel alle richtingen vrij bewegen. Een beperking in de beweeglijkheid van de schouder geeft daardoor vaak veel last in het dagelijks leven. Denk aan activiteiten zoals het aantrekken van je jas, of het bovenhands werken. Zo zijn er nog vele activiteiten op te noemen waarin dit hinder kan geven. Door middel van specifiek mobiliserende oefeningen voor de schouder kan het herstel van de beweeglijkheid van de schouder worden ondersteund.

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.