Schouder | Zittend | Rollen met de bal deel 3 | Fysioefeningen.nl | Breda

Hevige schouderpijn (Hoge reactiviteit)

Klachten aan de arm of schouder kunnen soms heel pijnlijk zijn, op het moment dat dit aan de orde is spreke we van een hoge reactiviteit in de schouder. Je zult je belasting op de schouder (bijv. tillen, duwen, trekken en omhoog bewegen) moeten verminderen, maar de beweeglijkheid van de schouder juist vergroten. Denk hierbij aan schuif-, rol- en slingeroefeningen.

Start hier met oefeningen tegen hevige schouderpijnKlik hier voor meer informatie over hevige schouderpijn

1. Rollen met swiss bal

12x • 3 sets

Begin zittend op een lang bankje met de yogabal voor je op het bankje. Leg je handen op de bal en rol deze zover mogelijk voor je uit zonder de bal los te laten, hierbij mag je gebruik maken van de rug.

2. Schuiven met handdoek

12x • 3 sets

Begin zittend met je handen/ onderarmen voor je op de handdoek op de tafel. Schuif vanuit deze positie de handdoek zover mogelijk voor je uit.

3. Schuiven met de handdoek op tafel

12x • 3 sets

Plaats je handen op schouderbreedte op de handdoek. Schuif met gestrekte armen over de tafel heen. De romp beweegt ook mee naar voren. Kom omhoog en herhaal de beweging.

4. Handdoek anteflexie

12x • 3 sets

Houdt beide handen tegen de handdoek op schouderbreedte. Beweeg de handdoek omhoog tot dat de armen gestrekt zijn. Beweeg de armen weer rustig terug en herhaal de beweging.

5. Retractie in zit

12x • 3 sets

Begin in zit met je rug van de leuning af. Leg je handen ontspannen op je schoot en breng vanuit deze positie je schouderbladen naar elkaar toe.

6. Torbay anteflexie

12x • 3 sets

In ruglig. De arm ligt langs het lichaam, met de handpalm naar boven. Beweeg de hand naar de schouder toe. Breng daarna de elleboog boven de schouder en strek de arm volledig uit. Breng de arm weer stapsgewijs naast het lichaam.

7. Torbay anteflexie rondje

12x • 3 sets

In ruglig. De arm ligt gestrekt naast het lichaam, met de handpalm naar boven. Breng de hand naar de schouder, breng de elleboog boven de schouder. Strek de arm volledig uit en draai een rondje in de lucht. Breng de arm stapsgewijs weer terug langs het lichaam.

8. Rondjes slingeren

12x • 3 sets

Ga achter de stoel staan en pak met één hand de stoel vast voor de steun. Je gaat rondjes draaien zonder kracht met de arm die los hangt.

Pilatesbal

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct de pilatesbal via onze partner
Met deze pilates bal vergroot je de mobiliteit en stabiliteit van diverse gewrichten.

Fitness mat

Hard. Compact. Kwalitatief.

Deze fitness mat kan gebruikt worden bij verschillende oefeningen

Wat is hevige schouderpijn?

Pijnklachten aan de schouder zijn veel voorkomend. Op het moment dat je veel pijnklachten hebt in de schouder dan praten wij over een hoge reactiviteit in de schouder. De schouder zou wat dik kunnen zijn en het bewegen van de schouder gaat lastig.

De oorzaak van hevige schouderpijn

De oorzaak van hoge reactiviteit in de schouder zou bijvoorbeeld een trauma kunnen zijn. Hierbij moet je denken aan het scheuren van een schouderspier (rotator cuff), een val op de schouder of door bijvoorbeeld een ontsteking in de schouder. Daarnaast kan het ook zijn dat door een normaal verouderingsproces de kwaliteit van de schouder en de omliggende spieren achteruit gaat. Ook hierdoor kan er regelmatig gevoeligheid ontstaan in de schouder. 

De symptomen van hevige schouderpijn

Hevige schouderklachten zijn vaak stekend van aard aan de zijkant of bovenkant van de schouder, met uitstraling naar de nek, boven- of onderarm. Sommige mensen geven aan tintelingen of prikkelingen te ervaren die soms zelfs gepaard gaan met krachtsverlies. Andere symptomen die we vaak horen zijn stijfheid, een zeurend gevoel, zwelling, roodheid en een beperking in het bewegen. 

Belasting van de arm door tillen, bovenhands bewegen en druk op de schouder (erop liggen) verergert de klachten. Door rustig binnen de pijn te bewegen neemt de pijn over het algemeen langzaam af. 

De behandeling van hevige schouderpijn

In de fase waarin je veel klachten (hoge reactiviteit) ervaart is er een groot verschil tussen bewegen en belasten. Met belasten bedoelen we het tillen, heffen, grijpen en overmatig gebruiken van de arm. Dit is in deze fase niet handig vanwege de mogelijke ontsteking of beschadiging die aanwezig is in de schouder. Echter kan het nooit kwaad om de arm (onbelast) in beweging te houden. Door te blijven bewegen gaat er meer bloed richting het gebied wat onrustig is (dus wat klachten geeft), hierdoor is er meer kans en mogelijkheid op herstel. Let wel onbelast bewegen betekent dat de schouder of arm waar je klachten aan heeft door een externe factor (bijvoorbeeld de gezonde arm, katrol of handdoek) ondersteunt wordt tijdens het bewegen. 

Synoniem

Veel pijn, hevige schouderpijn, hoge reactiviteit, dikke schouder, niet meer kunnen bewegen

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.