Pols Duim | Staand | Spinnenweb | Fysioefeningen.nl | Breda

Triggerfinger

Een triggervinger is een vinger die je niet meer goed kunt buigen en/of strekken. Bij deze aandoening blijft de pees vastzitten in de peesschede, waardoor de vinger niet meer beweegt, door kracht te zetten kan de pees toch ineens losspringen. Vandaar de naam triggervinger of springvinger. Vind hier alle informatie en bijpassende oefeningen.

Start hier met oefeningen voor een triggerfingerKlik hier voor meer informatie over een triggerfinger

1. Boeddha

10x • 3 sets

Plaats je handen tegen elkaar voor je borst en beweeg omhoog en omlaag.

2. Vingers spreiden

10x • 3 sets

Plaats je hand op de hoogte van je schouders en spreid je vingers zo ver mogelijk uit elkaar.

3. Big 5

10x • 3 sets

Breng de hand op schouderhoogte en maak gecontroleerd een vuist.

Elastiek

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct het elastiek via onze partner
Met deze elastiek kun je spierkracht en mobiliteit vergroten in verschillende gewrichten.

Wat is een triggerfinger?

Een triggerfinger is een vinger die je niet meer goed kunt buigen en/of strekken. De spieren rondom de vinger zorgen voor het buigen en strekken. Van deze spieren lopen de pezen tot aan de vingertoppen. Het soepel bewegen van de vingers komt doordat pezen door een soort kokertje met glijmiddel bewegen. Zo’n kokertje heet een peesschede. Bij een triggerfinger blijft de pees vastzitten in de peesschede. De vinger blijft dan ook vastzitten. Door kracht te zetten kan de pees soms toch ineens losspringen. Vandaar de naam triggerfinger of springvinger.

De oorzaak voor het ontstaan van een triggerfinger

Een triggerfinger ontstaat door schade aan de peesschede. Het is niet bekend waar de schade door komt. Door de schade kan de pees dikker worden of kunnen er knobbeltjes op de pees komen. Ook kan de peesschede kleiner worden. De pees kan dan niet meer goed door de peesschede bewegen. 

De symptomen van een triggerfinger

Met een triggerfinger is het lastig om de vinger te buigen of te strekken. Dit geeft een vervelend gevoel en kan pijn doen. Met kracht kun je de vinger soms nog wel een stukje verder krijgen. Soms lukt dit alleen door met de andere hand te helpen. In de peesschede kan een bobbeltje ontstaan. Dat bobbeltje zit aan de binnenkant van de hand. Het kan heen en weer schuiven als je de vinger buigt of strekt.

De behandeling van een triggerfinger

Soms kan een spuit met een ontstekingsremmer (corticosteroid) helpen. De klachten kunnen minder worden of verdwijnen.

Synoniem

Triggerfinger, haperende vinger, tendovaginitis stenosans, springvinger

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.