1. Boeddha

10x • 3 sets

Plaats je handen tegen elkaar voor je borst en beweeg omhoog en omlaag.

2. Vingers spreiden

10x • 3 sets

Plaats je hand op de hoogte van je schouders en spreid je vingers zo ver mogelijk uit elkaar.

3. Big 5

10x • 3 sets

Breng je hand bij schouderhoogte en maak gecontroleerd een vuist.

4. Zelfstandig vinger mobilisatie

10x • 3 sets

Breng de arm naar schouderhoogte en probeer met de duim raak de andere vinger toppen en glij deze naar beneden.

Wat is een triggerfinger?

Een triggervinger is een vinger die je niet meer goed kunt buigen en/of strekken. De spieren rondom de vinger zorgen voor het buigen en strekken, van deze spieren lopen de pezen tot aan de vingertoppen. Het soepel bewegen van de vingers komt doordat pezen door een soort kokertje met glijmiddel bewegen. Zo’n kokertje heet een peesschede. Bij een trigger vinger blijft de pees vastzitten in de peesschede. De vinger blijft dan ook vastzitten. door kracht te zetten kan de pees soms toch ineens losspringen. Vandaar de naam triggervingen of springvinger.

De oorzaak voor het ontstaan van een triggerfinger

Een triggervinger ontstaat door schade aan de peesschede. Het is niet bekend waar de schade door komt. Door de schade kan de pees dikker worden of kunnen er knobbeltjes op de pees komen. Ook kan de peesschede kleiner worden. De pees kan dan niet meer goed door de peesschede bewegen. 

De symptomen van een triggerfinger

Met een triggervinger is het lastig om de vinger te buigen of te strekken, dit geef een vervelend gevoel en kan pijn doen. Met kracht kan de vinger soms nog wel een stukje verder krijgen. Soms lukt dit alleen door met uw andere hand te helpen. In de peesschede kan een bobbeltje ontstaan. Dat bobbeltje zit aan de binnenkant van de hand. Het kan heen en weer schuiven als je de vinger buigt of strekt.

De behandeling van een triggerfinger

Soms kan een spuit met een ontstekingsremmer (corticosteroid) helpen. De klachten kunnen minder worden of verdwijnen.

Synoniem

Triggerfinger, haperende vinger, tendovaginitis stenosans

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die u kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als u twijfelt over de uitvoering ervan of u weet niet zeker of de oefening goed voor u is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk) oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw klachten. Houdt altijd contact met uw fysiotherapeut of specialist.