Mobilisaties thoracaal

Om de beweeglijkheid te verbeteren van de middenrug kan er gebruik worden gemaakt van mobiliserende oefeningen. Vindt hier je mobiliserende oefeningen voor de middenrug.

Start hier met mobiliserende oefeningen voor de middenrugKlik hier voor meer informatie over mobilisaties van de middenrug

1. Opstrekken middenrug

12x • 3 sets

Ga op de buik liggen, steun vervolgens op de onderarmen, duw jezelf een klein stukje omhoog vanuit de bovenrug en dan weer langzaam terug omlaag.

2. Olifantenoren lateroflexie

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel. Breng uw handen naar de oren en de ellebogen zijwaarts. Beweeg uw bovenlichaam vervolgens naar de zijkant en weer terug. Doe dit zowel links als rechts.

3. Olifantenoren rotatie

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel. Breng uw handen naar de oren en de ellebogen zijwaarts. Draai het bovenlichaam naar rechts en vervolgens weer terug naar het midden. Doe dit zowel rechts als links.

4. Olifantenoren

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel. Breng uw handen naar de oren en de ellebogen zijwaarts. Beweeg de ellebogen vervolgens naar voren en weer zover mogelijk zijwaarts.

Mobilisaties

Mobilisaties zijn actieve of passieve bewegingen in het gewricht. Met als doel het voorkomen en/of verbeteren van een verminderde beweeglijkheid (mobiliteit) van het gewricht. Bij actieve mobilisaties gaat het om oefeningen waar je het gewricht zelf in beweging brengt. Bij passieve of geleid actieve mobilisaties helpt je therapeut mee in de mobiliserende beweging. De beperkte gewrichtsbeweeglijkheid kan klachten geven of klachten onderhouden. De oorzaak zou kunnen liggen in verkorte spieren, meestal bevindt de oorzaak van de beperkte beweeglijkheid zich echter in het gewrichtskapsel. Of in de bijbehorende ligamenten. Om de beperkte beweeglijkheid op te lossen dienen mobilisaties van het gewricht uitgevoerd te worden. Door het uitvoeren van mobiliserende oefeningen help je in het herstellen van de normale beweeglijkheid in het gewricht. De volledige bewegingsuitslag van een gewricht noemen we ook wel 'Range of Motion' (ROM).

Mobilisaties thoracaal (TWK)

Met de thoracale wervelkolom wordt de middenrug bedoeld. In de middenrug kan een beperkte beweeglijkheid zich bijvoorbeeld uiten in het niet volledig kunnen strekken of moeite bij het draaien met de romp. Door middel van specifiek mobiliserende oefeningen voor de middenrug kan het herstel van de beweeglijkheid van de middenrug worden ondersteund.

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.